Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Därför ska Blåvitt alltid starta med Robin Söder

Årets nykomling 2008. Då kanske ni tror att jag ska skriva om någon 26-åring i allsvenskan. Så är inte fallet. Utan fotbollsspelaren jag söker är IFK Göteborgs Robin Söder.

17-åringen som tog hela allsvenskan med storm och som hamnade i diskussionen att han platsade för U21-landslaget men var helt enkelt för ung. Det har gått fem år sedan utmärkelsen ”årets nykomling” vid Fotbollsgalan. Robin Söder har blivit 22 år – men karriären har inte gått i den spikraka riktningen som förutspåddes.

Istället tog skadorna över och först nu när IFK Göteborg tvättat bort ”Real”-stämpeln kan Robin vara en av de viktigaste spelarna. För att det är något speciellt med kemin mellan honom och målkungen Tobias Hysén. Det visar statistiken i alla fall.

Även om Mikael Stahre har kickat igång Blåvitt i år så har han haft svårt med anfallsspelet. I våras handlade det om att vinna matcher med ”brottarfotbollen”, men att att rada upp trepoängare tack vare defensiven håller inte för alltid, det vet vi. Därför har Stahre försökt hitta ett fungerande anfallsspel. I Tobias Hysén har han allsvenskans farligaste anfallare men han har inte haft den perfekte lekkamraten bredvid honom.

Under våren har främst kvicksilvret David Moberg Karlsson men även fajtern Hannes Stiller och även yttern Sam Larsson testats. Fram till i mitten av maj. Då släppte Stahre in Robin Söder från start. Och på två hemmamatcher mot både Halmstad och Kalmar FF vann IFK först med 1-0 och sedan 2-0. Alla målen inprickade av Tobias Hysén. Sedan fick inte Söder förnyat förtroende från start. Blåvitt har inte vunnit sedan dess och Hysén har heller inte gjort mål sedan dess.

I kvällens match mot Djurgården var Söder tillbaka från start. Och kemin med Tobias Hysén var återigen där. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför Söder/Hysén fungerar bäst som IFK Göteborgs anfallspar. Men det bjöds på klacksparkar, farliga djupledslöpningar och gott om fina avslutslägen för båda anfallarna att göra var sitt mål. Och visst skulle väl Söder ha en straffspark när han revs ned i den första halvleken? Nu blev det inga mål dock när matchen slutade mållöst och Söder blev utbytt i den 80:e minuten. Men samarbetet måste lova fler startplatser för Robin.

Med den enkla anledningen att han gör Tobias Hysén bättre. Och när Hysén har en bra match då är IFK Göteborg en guldkandidat. Så även om den goda statistiken, med bara vinster med Söder från start, bröts mot Djurgården så bör Stahre fortsätta ge förtroendet. För att det är något visst med årets nykomling från 2008.

+++++

Kul att 20-årige Måns Söderqvist prickade in sitt fjärde mål för säsongen mot IFK Norrköping. Hans skott styrdes och ställde landslagsmålvakten David Mitov Nilsson till 1-0. Men med två nya, styrda skott vände IFK Norrköping matchen till 2-1.

Sedan vaknade en 17-åring till liv och fixade en poäng för Kalmar FF. I den 79:e minuten tog Melker Hallberg emot bollen med insidan av foten utanför straffområdet. Med sin nästa touch sköt han sedan läckert in bollen på volley – i krysset bakom den chanslöse Mitov Nilsson till slutresultatet 2-2. Här har vi verkligen en stark kandidat till årets mål när säsongen ska summeras. Kolla bara!

+++++

17-årige stjärnskottet Erdal Rakip som redan testats i allsvenskan av Malmö FF fick i dag sitt lärlingskontrakt med A-laget. Välförtjänt. Rakip tillhörde den svenska P17-trupp som överraskade i EM i maj. Nyheten om kontraktet blev rejält uppmärksammat i svenska medier under måndagen och visar verkligen intresset för våra unga up-and-comings. Och fler spelare från den P17-landslagstruppen kommer att fortsätta uppmärksammas framöver.

En annan MFF-talang visade sina framfötter i dag också. Utlånad till Assyriska låg Amin Nazari bakom Södertäljeklubbens imponerande 4-2-seger borta mot Sundsvall. Och nu går verkligen Assyriska för uppflyttning från superettan. Bara två poäng upp till Sundsvall på kvalplatsen.

Följ mig på twitter här:
twitter.com/StefanOttosson