Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Stor oro i A-landslaget – då kan Hamrén hitta lösningarna här

Efter Sveriges P18-kross med 4-0 mot Rumänien under kvällen är därmed landslagsveckan över för den här gången. Fyra olika landslagstrupper har varit igång och det är dags att summera. På A-lagets sida var det sex poäng som gällde för att ta ytterligare kliv mot VM. Det blev till slut bara tre efter en misslyckad insats i Österrike. Men VM-drömmen lever fortfarande – trots att de stora grabbarna fått otroligt mycket kritik i veckan.

Men Hamrén och A-truppen har inte haft det lätt där det mesta handlat om andrahandssorteringen på vänsterbackar och målvakter. Men även mittbackarna, innermittfältet och anfallet har fått sina kängor om för få alternativ och bristande konkurrens. Då får vi väl ta och kika lite på alternativen som är på gång.

För att förutom A-landslaget har även U21, P19 och P18 varit i gång med flera matcher senaste veckan.

U21-landslaget har hittills varit i en tid av identitetssökande efter att en ny trupp tagit form som ska förberedas för det stundande EM-kvalet. U21-grabbarna har även åkt på några riktiga käftsmällar hittills i år (0-4 mot England och 0-3 mot Kroatien). Inte såg det heller bra ut mot talangbanken Schweiz på nationaldagen. Då det fortfarande stod 0-2 efter 78 minuter och darrigt spel. Sedan tröttnade Oscar Hiljemark och tog tag i allt genom att resolut skicka in 1-2 som sedan förvandlades till en mäktig 3-2-vändning på bara åtta minuter.

Efter urladdningen kammade man även hem tre poäng mot Kuba fem dagar senare. Av bara farten följdes 3-2 upp av 3-1. Nu kom visserligen Kuba med ett U20-lag men en seger är alltid en seger. Det verkar som att U21 är på god väg att hitta sin identitet innan EM-kvalet inleds i september. Och i U21-kan Erik Hamrén även ha hittat spännande spelare som snart kan konkurrera på allvar i en startelva i A-landslaget.


U21:s 3-2-supervändning mot Schweiz från nationaldagen. Bilder från TV4.

Oscar Hiljemark ser jag snart som given på innermittfältet. Anders Svenssons dagar är över, det är dags att inse det. Och här har vi en perfekt arvtagare från Borås. Oscar Hiljemark är Anders Svensson 2.0. U21-lagkaptenen kommer att ta stora kliv den kommande säsongen. Framförallt i PSV också. Där snart hela ordinarie tremannamittfältet kan vara borta. Mark van Bommel har lagt skorna på hyllan, Kevin Strootman är på väg till en storklubb och Ola Toivonen har snart bråkat sig bort från klubben. Kvar står Hiljemark som ser ut att bli en stöttespelare under 2013-14.

På anfallssidan ser U21-landslaget även superintressant ut. Nu var tyvärr inte målkungarna Mikael Ishak och Branimir Hrgota med den här samlingen. Då klev istället Dardan Rexhepi fram med två mål på två matcher och Nicklas Bärkroth passade på att göra sitt första U21-mål i karriären. Men tillbaka till Ishak och Hrgota kan Zlatan Ibrahimovic inom kort ha två nya lekkamrater.

Mittbackarna då? Där skriker svenska folket efter en lösning och i Österrike-matchen stämde inte mycket för firma Olsson/Granqvist. Konkurrensen måste vässas till. Pontus Jansson är redan på god väg upp. Men bakom finns två mycket spännande namn i Alexander Milosevic och Filip Helander. Helander tvingades tyvärr stå över U21-matcherna. Men Milosevic som haft en motig vår i allsvenskan efter få spelminuter visade mot Schweiz och Kuba varför han snart kan vara en man för A-landslaget. Bredvid nye Sebastian Holmén var Alex den tyste försvarsgeneralen som styrde allt. Mot Schweiz spelade hela laget darrigt i en svängig match men mot Kuba tog Alex över kaptensbindeln och förutom fint spel krönte han även insatsen med att nicka in 1-0-målet.

Tyvärr är vänsterbacksplatsen fortfarande tunn för U21 också som längtar efter Ludwig Augustinssons comeback. Nu fick Alexander Michel agera vänsterback. Stabilt ändå, men det är inte där han vill spela. Mot Kuba fick även offensive Pa Konate se sitt första ljus i U21-tröjan. MFF-vänsterbacken har fortfarande mycket att bevisa men med sin unga ålder kan han bli en fin överraskning i U21-landslaget i Augustinssons frånvaro.

+++++

För P19-landslaget gällde kval till U19-EM men där var det över redan efter första matchen när storfavoriten Frankrike gjorde precis vad de ville och vann med 3-0. P19 har en mycket intressant generation på gång men tyvärr går det inte att jämföra med Frankrike som hade med sig Ligue 1-stortalanger i truppen. Där är steget för stort. P19 fick även uppleva sin svåra grupp i andra matchen när värdlandet Österrike gjorde som Frankrike och vann med 3-0 mot svenskarna. Inget snack om saken – det gäller att ha tur med gruppen för att nå ett mästerskap på ungdomsnivå. P19 hade verkligen inte det.

Därför var det en otroligt stor tröst för P19 att i sista matchen få spela ut rejält mot jumbon Bosnien-Hercegovina. Efter en fin första halvtimme i måndags ledde man med 2-0 efter mål från Fulhams Muamer ”Mujo” Tankovic och AIK:s Sam Lundholm (ruggigt läckert långskott). Bosnien kom tillbaka till 2-2 men i den 87:e minuten satte skyttekungen från England, Mujo Tankovic, sitt andra för dagen till avgörande 3-2. Den dagen Ishak och Hrgota tar steget upp till A-landslaget har U21 en värdig ersättare i 95:an Tankovic.


P19:s match mot Bosnien-Hercegovina som slutade 3-2.

Och om ni undrar över P19-landslagets kvalitet kan ni bara ta en titt på bänken från Bosnien-matchen:
Linus Müller, målvakt, Ängelholm.
Emil Krafth, Helsingborg.
Johan Hammar, Everton.
Melker Hallberg, Kalmar.
Kristoffer Olsson, Arsenal.
David Moberg Karlsson, IFK Göteborg.
Simon Tibbling, Djurgården.

Visserligen spelare som ska vara i startelvan istället för på bänken men nu var ju sista matchen betydelselös. Ni känner väl igen namnen va? Ordinarie A-lagsspelare, ungdomsproffs och inom kort stora profiler.

+++++

Sist men inte minst, eller ja yngst i alla fall, så har vi P18-landslaget som spelat dubbellandskamp mot Rumänien. Första landskamperna för året och den nyskapade truppen går i oktober in i sitt EM-kval.
Och vilken pangstart de fick. Första matchens 2-1-seger följdes i kväll alltså upp av en förkrossande 4-0-seger. U21 och P18 gjorde alltså det som inte A-landslaget klarade av – två vinster på två matcher.


P18:s första match mot Rumänien som slutade 2-1.

Och den som lyste klarast av alla i P18 var AIK:s Christian Kouakou som följde upp sitt mål i 2-1-segern med att stänka in två nya i 4-0-segern. Anfallaren som under våren varit utlånad till Mjällby utan speltid kan nu ha presenterat sig på riktigt. Och här har vi ytterligare sparkapital i framtidens anfallsproblem. Förutom Christian finns även hyperintressanta Simon Gustafsson, Häcken, och favoriten Niclas Eliasson, Falkenberg.

Så efter allt gnäll på A-landslaget finns bara tre passande ord som poeten Ken Ring stammar fram bäst.

T-t-ta det lugnt.

Följ mig på twitter här:
twitter.com/StefanOttosson