Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

U19-grabbarna lyckades inte slå Österrike – kan herrarna göra det?

Jaha, då har ännu ett svenskt landslag förlorat i Österrike. Sverige U19 hade inte mycket att sätta emot Österrike på bortamark i EM-kvalets finalrunda. Och nu väcks ju verkligen den stora oron inför det stundande VM-kvalet som kan bli avgörande för om Sveriges A-landslag ska kunna ta sig till VM i Brasilien 2014. För att det vilar visst någon slags svensk förbannelse över de österrikiska fotbollsplanerna.

U19-landslaget kunde inte rida vidare på U17:s framgångsvåg i både EM-kvalet och senare även i EM-slutspelet i maj. Där U17 prickade in formen perfekt var det något som inte stämde för U19. Matchen mot Österrike var blott den andra i det så kallade Elite Round, en fyrmannagrupp där endast vinnaren går vidare till U19-EM. Men redan innan matchen var Sverige borta från en EM-plats efter att Frankrike, som premiärslog Sverige med 3-0, även vann sin andra match mot Bosnien. Sverige kunde därför inte gå förbi fransmännen då inbördesmöten räknas före målskillnad.

Men 90 minuter väntade ändå mot kvalspelets värdland och klart Sverige skulle knäppa dem på näsan som en perfekt uppladdning inför herrarnas VM-kvalmatch i samma land. Så blev dock inte fallet när Rapid Wien-anfallaren Marcel Sabitzer ville något helt annorlunda. 19-åringen var skoningslös mot svenskarna och hade efter den första halveken gjort två mål inom loppet av fyra minuter. I den andra halvleken fullbordade 19-åringen sedan slutresultatet till 3-0 genom sitt hattrickmål.

Otroligt tungt för Sverige som kom till Elite Round med en fin trupp där lovande 94-generationen med Emil Krafth, Johan Hammar, Victor Nilsson Lindelöf, Simon Tibbling och David Moberg Karlsson utgjorde ryggraden som sedan kryddades med 95-trion Melker Hallberg, Kristoffer Olsson och Muamer Tankovic. Allsvenska startspelare tillsammans med hyllade utlandsproffs fick det tyvärr inte att stämma lagmässigt. Något som 0-6 efter två matcher visar sitt tydliga språk.

Nu när den större storleken i A-landslaget kliver in för spel mot Österrike i Österrike är det därför en stor och mörk oro som bubblar i magen. Herrarna har heller inte vunnit mot Österrike på elva försök i huvudstaden Wien. Herrarna har faktiskt aldrig vunnit mot Österrike i Wien. Österrike-förbannelsen svalde U19-svenskarna där en Wien-skyttekung i Sabitzer avgjorde matchen själv. För A-landslaget väntar också en Wien-skyttekung redo att skjuta hål på VM-drömmarna. Men inte från Rapid utan ärkerivalen Austria Wien där Philipp Hosiner kommer från en säsong med 32 mål på 36 matcher. Nu startar han på topp mot Sverige.

Hoppas bara inte att han är sugen på ett hattrick också.