Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Från slutet via mitten till början igen

Poetisk smörja till rubrik? Definitivt.
Logisk? Det märker ni.

Maj månad innebär runt om i Europa att ligorna börjar ta slut. På twitter ser man att både Kristoffer Peterson och Kristoffer Olsson börjar röra sig hemåt mot Sverige igen efter ytterligare en säsong i Liverpool respektive Arsenal. Ytterligare ett år i utvecklingen och ytterligare ett år närmare A-laget.

I England har även supertalangen Muamer Tankovic avslutat sin fantastiska säsong med sitt fantastiska Fulham U18 på ett fantastiskt sätt. Efter att laget först vunnit U18-seriespelet väntade slutspel. Där först Sunderland besegrades med 4-3 i semifinalen. Och i söndagens final väntade tvåan från seriespelet – Reading. Men i den här säsongen har inget lag kunnat stoppa Fulhams U18-lag som vann finalen och hela mästerskapet med klara 3-0.

Inget mål från ”Mujo” dock men han passade ändå på att bli så här glad:

Foto: Privat

+++++

Branimir Hrgota hade även en imponerande avslutning på sin debutsäsong i Borussia Mönchengladbach. I näst sista matchen slog han till med ett hattrick på bortaplan mot Mainz i 4-2-vinsten. Och i sista matchen hemma mot självaste ligamästaren Bayern München stod Branimir för en assist innan han blev utbytt i 65:e minuten. Då var även ställningen 4-3 i den galna matchen, vilket också blev slutresultatet.

För de unga Italiensvenskarna i Serie B är ligan nu avgjord och det blev även dubbla playoff-spel. Marko Mitrovics Brescia knep en sjundeplats precis bakom Novara med Agon Mehmeti och Filip Pivkovski i laget. Båda klubbarna kommer nu att slåss om en plats upp till Serie A det playoff:et. Samtidigt åkte tyvärr Mattin Najafis Vicenza ut från Serie B. Men två lag kan komma till Serie A snart i alla fall. Alltid nåt.

+++++

En som ser ut att lämna slutet av en säsong för en säsong mitt i är Evertons ungdomsproffs Johan Hammar. Mittbacken tränar återigen med Malmö FF precis som tidigare under säsongen och där är en övergång nära. Skulle vara väldigt kul att se hur Johan står sig i allsvenskan. Kontraktet är på väg ut i Everton och mittbacken ska även testas i kvällens träningsmatch mot tyska Schalke 04. Spännande.

Här kan ni läsa mer om Johan Hammar och även höra intervjun med MFF-reportern Martin Östling (en polare till mig):
http://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/malmo-ff/mff-testar-evertonbacken-mot-schalke-mff-ar-mitt-huvudspar/
 

Ja, som sagt. Allsvenskan har just klivit in i det där mittenläget av säsongen när det ska vaskas fram vilka som är guldkandidater kontra nedflyttningskandidater samt de lagen som fastnar i ingenmansland. Omgång nio spelades färdigt i går och i nästa omgång är en tredjedel av säsongen avklarad.

Från nionde omgången tar jag med mig två saker. Först det unga och spännande Kalmar FF som ändå smygit sig fram hittills. Har gjort flera mycket bra matcher, väldigt tajta matcher också, och de ligger och lurar i vassen lite. Själv har jag inte riktigt uppmärksammat dem i år än. Och det är lite så det är med KFF. Laget blir aldrig riktigt taget på allvar. Tro mig, jag vet, då jag har spenderat tre år i staden under min journalistutbildning. Övriga fotbolls-Sverige glömmer väldigt lätt bort Kalmar nere i östra hörnet av Sverige. Då tog de ändå SM-guld så sent som 2008 genom att även slå målrekord i allsvenskan. Sveriges mest underskattade förening skulle jag nog vilja utse den till.

Då var brödratrion Elm kungar i staden. Nu är en ny ung kull på gång under ledning av fotbollsprofeten Nanne Bergstrand. Det är ju främst mittfältet som kommit i fokus här där Bergstrand satsat på en mycket ung ryggrad istället för pålitlige evighetsmaskinen Henrik Rydström. Vi har då fått se Måns Söderqvist, född -93, Jonathan Ring, född -91, Melker Hallberg, född -95, samt brassen Ismael Silva Lima, född -94. KFF har bjudit på ett rappt och ungdomligt mittfältsspel som fram till söndagens match mot IFK Göteborg bara förlorat en match. Men mot Blåvitt sken tyvärr orutinen igenom och ett hårt jobbande IFK tog över mitten helt. Melker, Måns och Ismael hade ingen chans centralt och man förlorade mittplanen och matchen med sammanlagt 0-2.

Nu kan den här läxan även vara precis vad de unga killarna behöver. De kommer att stärkas och utvecklas av nederlaget och KFF kommer att fortsätta lura i vassen.


IFK Göteborg-Kalmar FF 2-0.

Det andra jag tar med mig är serieledaren Helsingborgs IF. För vilken start de har fått i år. I måndagens toppmöte mot regerande mästarlaget Elfsborg kom ännu en trepoängare efter 2-1 på Olympia och man har nu 22 poäng på 9 matcher med en målskillnad på 24-6. Extra kul är även statistiken mot just Elfsborg. Där Helsingborg är det lag som fem säsonger på raken varit det första laget som slagit Elfsborg det året. Man gjorde det 09, 10, 11, 12 och så nu även 13. Vilket spöke för Elfsborg.

Och jag gillar verkligen HIF:s blandning av gammalt och ungt som ger en sådan härlig mix. Där även de unga tar för sig rejält. Högerbacken Emil Krafth, född -94, fortsätter att få gott om förtroende, Loret Sadiku, född -91, har gått in i startelvan som mittback och gör det så bra att han petat skicklige Walid Atta och där framme leverar Robin Simovic, född -91, sina mål. Han är uppe i sex stycken för tillfället. Och på bänken sitter U17-lagkaptenen Elias Andersson och bara väntar på sin chans som snart kommer.

Roar Hansens lagbygge är ruggiga än så länge och i nästa omgång väntar stekhett Skånederby mot Malmö FF. Får se vilken talang som kliver fram där.


Helsingborgs IF-IF Elfsborg 2-1.

+++++

Så till att runda av med en härlig början. Hajpade programmet ”Proffsdrömmen” startade i går på TV4 Sport. Det som nämns som ”Fotbollens Idol” där Patrick Ekwall är Peter Jihde och juryn består av målvaktslegendaren Thomas Ravelli, nyligen fotbollspensionerade Abgar Barsom och Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson. Målet är att hitta en unik talang någonstans i Sverige och vinnaren får sedan ett kontrakt hos Elfsborg. Rätt bra möjlighet till att slå igenom faktiskt.

Första programmet visade uttagningarna i Borås. Och där riktades störst fokus på den härliga liraren Abbe Eriksson.
Ta er tid att lyssna till hans historia här nedanför:

http://www.fotbollskanalen.se/proffsdrommen/tv-abbe-var-gatubarn-i-tanzania—nu-drommer-han-om-allsvenskan/

Nästa avsnitt sänds nu på torsdag och då är det Kristianstad som gäller. Sedan ska avsnitten gå på måndagar och torsdagar. Det ska bli mycket spännande och roligt att följa den här satsningen.

Visst var det en logisk rubrik, va?

Följ mig även på twitter:
twitter.com/StefanOttosson