Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Vad är det med Sverige och straffar i EM-slutspel?

Först och främst vill jag inte skriva något ”vad var jag sa?” angående förra inlägget med att jag hade dålig magkänsla inför Ryssland och Arsjavin-kopian Ramil Sheydaev. Nu var det visserligen han som slog in den sista straffen och skickade Ryssland till final i U17-EM. Men han var långt ifrån det hotet mot Sverige som jag trodde att han skulle vara. Och det var heller inte han som avgjorde matchen.

Nej, matchen avgjordes i den 48:e minuten och det var ingen svensk eller ryss som stod för avgörandet heller – utan en sloven.

Målvakten Sixten Mohlin efter att det står klart att Sverige missar finalen. Foto: Uefa.com

Det var annars en härlig fotbollsmatch i semifinalen mellan Sverige och Ryssland. En match som jag gärna hade sett få avslutas under ordinarie tid. Det är alltid mest rättvist. Det var gott om målchanser åt båda håll, men de hetaste stod Sverige för under den första halvleken. Och allra närmast kom Gustav Engvall i den 26:e matchminuten. På ett inlägg från högerkanten av Erdal Rakip fick Engvall på en fin nickträff som gick mot det vänstra krysset. Men stolpen stod då i vägen och nekade ett ledningsmål.

Sekunder senare slog lagkaptenen Elias Andersson ett inlägg som Rakip sånär hann fram med foten till. Sverige var nära och Rakip var inblandad i mycket. Det skulle bli mer runt Rakip. Men Sverige avslutade den första halvleken fint och bjöd på ytterligare press kring det ryska målet vilket ledde till fler chanser. Ställningen förblev dock mållös till halvtidsvilan. Men det var fördel Sverige.

Sveriges Mirza Halvadzic i en duell med Dzhamaldin Khodzhaniyazov. Foto: Uefa.com

Därför blev starten av den andra halvleken rena kallduschen. För på bara sex minuter, 42:a och 48:e, drog Rakip på sig två gula kort och tvingades därmed lämna matchen. Ett mycket hårt domslut. Det första gula kortet kan jag köpa. Men det andra… Rakip försöker jaga i kapp Aleksandr Zuev och båda spelarna krokar ihop. Högst olyckligt och ofrivilligt från Rakips sida. Men slovenske domaren Slavko Vincic var stensäker och visade upp det röda kortet. Det var för hårt. I en semifinal måste man höja ribban för vad som kan ge ett rött kort. Jag menar en utvisning i en EM-semifinal är ju högst avgörande och att då börja vifta och påverka matchen helt vid ett så litet misstag som att fastna i en annan spelare. Då vinner tyvärr inte den spelande fotbollen.

Utvisningen påverkade Sverige som tappade kommandot. Ryssland tog över och började skapa målchanser. Men trots övertaget blev det ändå inte några jättefarliga lägen. Mest skott utifrån som duktige Sixten Mohlin i målet heller inte hade så stora problem med. Sverige höll ut med en man mindre och efter 80 spelade minuter plus övertid väntade straffar direkt. Ingen förlängning. Således var det alltså dags för lotterihjulet att börja snurra.

Och det började väldigt bra för Sverige. Isak Ssewankambo skickade in den första straffen i mål följt av att Mohlin räddade ryssarnas första straff. Sverige var på väg mot ännu en bragd. Sedan fortsatte målen att avlösa sig. Och båda lagen följdes åt. Mittbacken Linus Wahlqvist chippade även in en läcker straff.

Fram till den femte och sista straffomgången ledde fortfarande Sverige med 4-3 och det var dags för Mirza Halvadzic. Allt Malmöpågen behövde göra var att rulla in straffen och Sverige skulle vara klart för EM-final. Men straffen blev helt misslyckad. Det måste ha varit en felträff där bollen gick lågt och nästan mitt i mål. En enkel räddning för den ryske målvakten Anton Mitryushkin. Avgörandet var bortblåst och Ryssland kom i kapp genom att sätta sin femte straff. Nu väntade sudden death i straffar och därmed även en målkavalkad.

Sverige, Jakob Bergman: mål – 5-4
Ryssland, Vladislav Parshikov: mål – 5-5

Sverige, Noah Sonko Sundberg: mål – 6-5
Ryssland, Sergei Makarov: mål 6-6

Sverige, Ali Suljic: mål – 7-6
Ryssland, Aleksandr Likhachev: mål – 7-7

Sverige, Sebastian Ramhorn: mål – 8-7
Ryssland, Dmitri Barinov: mål – 8-8

Sverige, Sixten Mohlin (mv): mål – 9-8
Ryssland, Anton Mitryushkin (mv): mål – 9-9

Fram till straffomgång 11 där det var dags för Isak Ssewankambo att skjuta sin andra straff. Kylan fanns inte kvar från den första straffen och bollen gick en bit över ribban. Fan.

Sedan stegade Ramil Sheydaev fram för andra gången och placerade behärskat in det avgörande 10-9-målet. Rysslan till EM-final mot Italien. Ridå för Sverige. Fan, fan, fan.

Ramil Sheydaev avgör med den sista straffen i mål bakom Sixten Mohlin. Foto: Uefa.com

Noah Sonko Sundberg, Mirza Halvadzic, Sixten Mohlin, Linus Wahlqvist. Foto: Uefa.com

Så nu sitter man här morgonen efter att Sverige åkt ur ett EM på straffar igen. Och det är alltid lika bittert. Samtidigt som jag undrar varför Sverige har så svårt att vinna straffavgörande i stora mästerskap, framförallt EM också. Inte sedan VM 1994 har ett svenskt landslag gått vidare i ett slutspel på straffar. EM 2004 mötte A-landslaget Holland men straffmissar från Zlatan Ibrahimovic och Olof Mellberg skickade ut ett Sverige som gjorde sin bästa turnering på 2000-talet och var värda mer än en kvartsfinal.

Sedan var det dags för U21-landslaget i hemma-EM 2009. På nytt ett Sverige som charmade alla och gick hela vägen till semifinal mot England. Där stod Ola Toivonen, Marcus Berg, Rasmus Elm med flera för en makalös upphämtning när 0-3 blev 3-3 på 13 minuter i slutet av matchen. Sedan väntade straffar där Joe Hart lyckades psyka både Marcus Berg och Guillermo Molins till straffmissar och Sverige missade finalen.

Återigen var det i år då dags för ett svenskt U-landslag som charmade alla fram till och med semifinalen att darra vid ett straffavgörande i ett EM-slutspel. Och därmed missa en förtjänad EM-final. U17-grabbarna dansade in i våra hjärtan 2013 och det är med bitter eftersmak som de nu får lämna turneringen som tredje bäst i Europa. Det spelas tyvärr ingen match om tredjepris.


Förbundskaptenen Roland Larssons syn på matchen efter slutsignalen. Video: svenskfotboll.se

Visst kan man skylla på mycket nu efter men det är lite småsint att som många menar att ryssarna fuskade sig till EM-finalen. Dels med filmningar men även att man hoppade över en straffskytt där Aleksandr Golovin aldrig sköt en straff när alla andra gjorde det. Jag kan verkligen inte regelverket för det. Men då Sverige var en man mindre tvingades ju Ssewankambo lägga sin andra straff redan i den elfte omgången. Därför följde även Ryssland efter med Sheydaev som straffskytt för andra gången. Ingen Golovin alltså. Men när lagen skjutit 22 straffar så är det inte direkt avgörande om en spelare inte lägger och en annan lägger två straffar istället. Det är inget som vi svenskar ska haka upp oss på.

Nä, Sverige var värda mer i det här EM:et och borde avgjort semifinalen under ordinarie matchtid. Därav tycker jag att det mest är utvisningen som är avgörande för matchen.  Men för att vara debutanter i U17-mästerskap och gå till slutspel, bli tredje bäst i Europa samt bli klart för U17-VM i Förenade Arabemiraten i oktober/november i år. Det är respekt.

All heder till dessa killar som gjort det möjligt:

1 Sixten Mohlin Malmö FF 19960117
12 Hampus Strömgren Mjällby AIF 19960708
2 Jakob Bergman IK Sirius FK 19960102
4 Sebastian Ramhorn Kalmar FF 19960503
5 Johan Ramhorn Kalmar FF 19960503
6 Noah Sonko Sundberg AIK FF 19960606
3 Ali Suljic Motala AIF FK 19970918
7 Linus Wahlqvist IFK Norrköping FK 19961111
8 Elias Andersson Helsingborgs IF 19960131
15 Gentrit Citaku IFK Norrköping FK 19960225
17 Mirza Halvadzic Malmö FF 19960215
11 Anton Jönsson Salétros AIK FF 19960412
13 Viktor Nordin Hammarby IF FF 19960118
10 Erdal Rakip Malmö FF 19960213
14 Isak Ssewankambo Chelsea FC 19960227
9 Valmir Berisha Halmstads BK 19960606
16 Gustav Engvall IFK Göteborg 19960429
18 Christer Lipovac Karlslunds IF HFK 19960307

Hela Sverige vet vad ni har gjort och kommer att längta till VM i höst. Bara tillbaka och fortsätta er utveckling nu och vissa lär vi se mer av redan den här säsongen i allsvenskan. Det lär även bli en hel del proffsanbud till sommaren för flertalet av spelarna.
Tack för underhållningen! 

+++++

Följ mig på twitter här:
twitter.com/StefanOttosson