Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Ryssen kommer – igen

Rubriken är ett klassiskt uttryck i Sverige som genom historien blivit detsamma för att Sverige ska rusta sitt försvar. Bakgrunden är att Ryssland för flera, flera år sedan var ett ständigt hot mot Sverige. Och hela landet gick i princip bara och väntade på en militärinvasion från jättelandet i öst. Vad har då detta med fotboll att göra?

Ja, antingen allt eller ingenting. Men i U17-EM står det nu klart att Sverige, som gick vidare som tvåa i grupp A, ska möta Ryssland, grupp B-vinnaren, i semifinalen. Och ett svenskt landslag har gått på en mina mot Ryssland i en avgörande EM-mach förut. Då var det 2008 i Österrike/Schweiz och en viss Andrej Arsjavin som verkligen exploderade in i fotbolls-Europa efter den sommaren.

Fem år senare kommer orden ”ryssen kommer” och sommaren 2008 åter till minnet.

För att för Sveriges del så är det försvaret som måste fortsätta vara starkt för att kunna bräcka ryssarnas attacker. Under gruppspelet visade U17-killarna just hur oerhört svårslagna och defensivt starka de är. Målvakten Sixten Mohlin har bara fått hämta bollen från egna nätet en gång på tre matcher. Imponerande.

Till sin hjälp har mittbackarna Linus Wahlqvist och Noah Sonko Sundberg varit hänsynslösa i sitt försvarsspel hittills. I sista gruppspelsmatchen mot Slovakien klev även Ali Suljic in som mittback och var lika bra. Ytterbackar då var även Kalmar FF-tvillingarna Sebastian och Johan Ramhorn som bidrog till den hållna nollan mot värdlandet inför 6000 hemmafans på läktaren.

Så försvaret är nyckeln för att nå den åtråvärda EM-finalen. Det måste hålla när ryssen kommer.

2008 var Sveriges A-landslag på väg mot sitt fjärde raka slutspel i ett stort mästerskap. Efter vinst mot Grekland och en knapp förlust mot Spanien var Ryssland det enda hindret för att gå vidare från gruppen. Ryssland som var ett landslag som hade somnat in lite i flera år skulle ju bara besegras enkelt. Då ville en Zenit St. Petersburg-anfallare annat.

Andrej Arsjavin hade missat de två första matcherna på grund av en utvisning i kvalet och gick in i sin första EM-match mot Sverige. Ja, vi vet ju hur det gick. Sveriges ”storhetstid” med garanterat slutspel i mästerskap försvann. Fem år sedan har vi heller inte lyckats ta oss till ett slutspel i ett stort mästerskap. Och denne Andrej Arsjavin charmade alla efter succén mot Sverige där han avgjorde med 2-0-målet.

Nu när Sverige-Ryssland väntar igen är det nästan läskigt skrämmande att en ny Zenit St. Petersburg-anfallare seglar upp som det största hotet. Det efter att Sverige har slagit ut både Österrike(!) och Schweiz(!) i gruppen. Ramil Sheydaev är namnet som ni ska akta er för. Känner ni inte igen honom?
Det är för att han har varit avstängd hela gruppspelet efter en utvisning i EM-kvalets sista match. Matchen mot Sverige blir alltså hans första i detta EM:et. Fan, det känns inte bra det här. 

Men detta svenska P17-landslag har hittills inte känts som vårt A-landslag. De bryter mönster. De går till EM genom att ta poäng mot Ungern borta, de vinner premiärmatcher och de går vidare med fem poäng från gruppspelet.
Eller vänta, A-landslaget vann premiärmatchen den där hemska sommaren 2008 och när man gått vidare till slutspel sedan 2002 har man alltid gjort det med fem poäng och 2003 slog man Ungern borta i kvalet och tog sig sedan till EM 2004…

Varningsklockorna ringer i öronen inför EM-semifinalen på tisdag klockan 20.30. Slå gärna sönder dem, U17-grabbar.

Ramil Sheydaev i den kvalmatch mot Portugal som han blev avstängd.

ps. I den andra semifinalen möts Slovakien och Italien. ds.

Följ mig på twitter här:
twitter.com/StefanOttosson