Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

U17-EM: Sverige klart för VM och nära semifinalen

I skuggan av 71-årige Sir Alex Fergusons avsked till fotbollen så spelades det även ett speciell match igår ur svenska ögon sett. De 55 år yngre killarna i U17-EM mötte Österrike och det blev 1-1. En uddlös oavgjord match som egentligen inte borde betyda så mycket för de berörda – men det gjorde det verkligen i går.

För att den oavgjorda matchen innebär att Sverige är:
– Enormt nära en semifinal i EM-slutspelet.
– Klart för U17-VM senare i år.

Annars gjorde Sverige en klart sämre match än premiären mot Schweiz. Visst var man det bättre laget under den första halvleken som dock blev mållös men i den andra halvleken kom en rejäl dipp från svenskarna. Då började grabbarna ändå med den perfekta starten när ett år yngre Ali Suljic kom bäst på en intränad hörnvariant från Gentrit Citaku och knoppade enkelt in 1-0.

Ali Suljic firar sitt mål med Linus Wahlqvist och Noah Sonko Sundberg. Foto: Uefa

Men den glädjen varade bara några minuter när sedan Österrike gick på offensiven direkt. Fem minuter efter 1-0 testade man Sixten Mohlin från långt håll, Sixten räddade men lämnade retur. En retur som försvaret var alldeles för ofokuserat på och Nikola Zivotic fick hinna först till bollen och slå in 1-1-kvitteringen. Sedan tog Österrike över matchen och svenskarna ska vara glada för att man fick lämna matchen med en poäng i behåll.

Österrikes Nikola Zivotic firar 1-1 med lagkamraten Valentino Lazaro. Foto: Uefa

Här kan ni läsa en intervju av Alexander Malmkvist med målskytten Ali Suljic.

Men åh, så viktig den där poängen är. För att i och med att de övriga två lagen Slovakien-Schweiz bara fick 2-2 ger det den här tabellen efter två matcher spelade:

1. Slovakien    3-2    4
2. Sverige       2-1    4
——————————
3. Schweiz      2-3     1
4. Österrike    1-2     1

Och när det är inbördesmöten som avgör så ser ni att Schweiz inte kan komma förbi Sverige oavsett hur det går i sista matchen.  Då det även är de tre bästa som går vidare till U17-VM i Förenade Arabemiraten i oktober/november så har Sverige redan en biljett klar till det mästerskapet. Otroligt roligt att de här grabbarna får mäta sig med de allra bästa i världen och inte bara i Europa.

I sista matchen möts sedan Slovakien-Sverige och Schweiz-Österrike. Och då de två bästa går vidare till EM-semifinal så är det inte alltför omöjligt om Slovakien och Sverige kör en kompisgrej och kryssar för att ta vidare båda lagen. Vi har sett det många gånger förut. Kryss i den matchen och både Schweiz och Österrike är helt körda.

Sverige kan även gå vidare vid förlust men då måste det bli kryss i Schweiz-Österrike eller att Schweiz vinner. Därför vill jag ge Sverige väldigt goda chanser att gå vidare i det är EM-spelet. Men de ska förtjäna det först och att möta Slovakien i Slovakien blir nog inte den lättaste matchen.

Lagkaptenen Elias Andersson var tillbaka på mittfältet efter avstängning. Foto: Uefa

Sveriges startelva mot Österrike såg ur så här:

Mohlin
Suljic – Sonko Sundberg – Wahlqvist – Ramhorn
Gentrit Citaku (74) – E. Andersson – Ssewankambo – Jönsson Salétros
Engvall (62) – Lipovac (52)

Inhoppare:
Rakip (52)
Halvadzic (62)
Nordin (74)

Alltså tre ändringar jämfört med premiärstartelvan där Valmir Berisha inte kunde spela på grund av sin brutna näsa samt Mirza Halvadzic och Erdal Rakip inte fick något nytt förtroende. Istället var tidigare avstängde spelarna Elias Andersson och Gentrit Citaku tillbaka i startelvan tillsammans med anfallaren Christer Lipovac.

Nästa och sista gruppspelsmatchen mot Slovakien är lördagen den 11:e klockan 16.30 och matchen ser ni i Eurosport 2. Förutom den åtråvärda slutspelsplatsen i potten har Sverige då även chans till att förlänga sin förlustfria svit som är uppe i hela 10 matcher. Kommer den elfte på lördag blir det förlängt EM-spel för Sverige.
Det håller vi tummarna för.


Här är förbundskapten Roland Larssons ord efter att VM-platsen säkrats.

+++++

Fortsätt följa mig på twitter:
twitter.com/StefanOttosson