Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Dubbla svenska framgångar – drömstart i U17-EM och överlägset i Lettland

Ja, vad ska man säga om premiärsegern i U17-EM. Det är bara att applådera U17-grabbarna till en perfekt genomförd EM-premiär. Att vinna första matchen är i sig bara det väldigt tufft då svenska A-landslag oftast brukar inleda ett mästerskap trevande.

Och det var även motståndaren Schweiz som började matchen bäst. Men Sverige åt sig in och efter flera fina chanser kom det efterlängtade målet efter 38 minuter. Halmstads BK:s Valmir Berisha hittade anfallspartner Gustav Engvall med en läcker, kort djupledspassning in i straffområdet. IFK Göteborgs Engvall var sedan iskall och petade in 1-0 retfullt förbi Schweiz-målvakten. Klassframspelning och klassavslut.

Den andra halveken kom sedan mest att handla om kamp och det var Sverige som var närmast 2-0 än Schweiz en kvittering. Malmö FF:s Mirza Halvadzic fick ett perfekt läge för mål men lyckades inte förvalta avslutet. De tre poängen är blytunga för Sverige som blev kvitt all press som EM-debutanter direkt och nu kan rida på självförtroendevågen. Tre poäng mot just Schweiz är heller det inte särskilt dumt. Landet är erkänt skickligt på ungdomsnivå men sedan är det ju svårt att säga just hur bra den här generationen står sig mot tidigare framgångskullar. Men det är en imponerande seger från svenskarna, helt klart.

Spelare som lyste i matchen var främst anfallarna Valmir Berisha och Gustav Engvall, tillsammans med vänsteryttern Mirza Halvadzic. Men även lagkaptenen för dagen Linus Wahlqvist höll ihop backlinjen perfekt och målvakten Sixten Mohlin var rena muren mellan stolparna och visade upp flera fina räddningar.

Så här såg startelvan ut:
Mohlin
Suljic – Sonko Sundberg – Wahlqvist, S. Ramhorn
Rakip – Ssewankambo – Salétros Jönsson – Halvadzic
Engvall – Berisha
Inhoppare: Lipovac (59), Nordin (75), J. Ramhorn (80)

Segern var även viktig då Sverige saknade trion Elias Andersson, Gentrit Citaku och Jakob Bergman. Trion blir spelklar till nästa match. Men där är det även oro för Valmir Berisha som tvingades lämna gårdagens match efter en ihopskallning.

I den andra matchen i gruppen vann värdnationen Slovakien mot Österrike med 1-0 också och delar gruppledningen med Sverige. Nästa match för grabbarna är mot Österrike på onsdag klockan 16.00.

De tre tre poängen mot Schweiz var även enormt viktiga i jakten på en VM-biljett. De tre bästa från gruppen går dit och med en seger direkt talar mycket för att Sverige ska kunna sluta som sämst trea. Men det är en parentes för att nu är det en plats i slutspelet som gäller för Sverige efter drömstarten.


Hittade tyvärr inte video på målet. Men här är en intervju med förbundskapten Roland Larsson. Foto: svenskfotboll.se

Här hittar ni en intervju med målskytten Gustav Engvall också:
http://www.fotbollskanalen.se/sverige/segerskytten-nu-forstar-vi-hur-javla-bra-vi-ar/

1-0-matchvinnaren Gustav Engvall direkt efter slutsignalen mot Schweiz. Foto: SvFF

+++++

De ett år yngre landslagskillarna i P16-landslaget har även varit iväg på en liten turnering i Lettland och stått för bländande spel. Mot motståndet Finland, Estland och Lettland blev det full pott för Sverige efter tre uddamålssegrar.

Sverige-Finland 3-2 Mål: Tshutshu Tshakasua Wa Tshakasua, Erik Andersson och självmål.

Sverige-Estland 1-0 Mål: Tshutshu Tshakasua Wa Tshakasua.

Lettland-Sverige 1-2 Mål: Filip Sachpekidis och Albin Skoglund.

Turneringens profil var ju den populäre Tshutshu Tshakasua Wa Tshakasua från Gefle IF som med sina två mål bidrog en hel del för Sverige. Förbundskaptenen Magnus Wikman sa så här om anfallaren efter Estlandsmatchen:

– Vi har bra forwards överlag i det här gänget, men han är en riktigt spännande forwardstyp. Giftig, bra i djupled och en kylig avsutare, säger Wikman.

Tshutshu Tshakasua Wa Tshakasua i landslagsdressen. Foto: Privat

Intressant just i matchen mot Estland var att Sverige formade ett anfallsspar med Tshakasua och Jordan Larsson. Där har vi en mycket spännande duo som nog kommer att få gott om chanser tillsammans.

Annars var den här träningsturneringen till för att alla skulle få visa upp sig. Så det var en hel del olika uppställningar och roteringar i truppen från match till match. Imponerande då att lyckas vinna samtliga matcher med olika spelare på olika positioner.

Återväxten är god och det luktar kanske nytt U17-EM nästa år…

Följ mig även på twitter:
twitter.com/StefanOttosson