Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Gästinlägg: Robert Mirosavic om proffslivet i Portugal

Ja, då var det dags för bloggens första gästspel här. Flera av er har varit intresserade av att hjälpa mig och självklart är ni varmt välkomna att få inlägg postade här då jag vill att bloggen ska vara till för alla.

Först ut då är alltså Portugalexperten Miguel Elmstedt Veiga som fått en liten pratstund med Helsingborgsfostrade talangen Robert Mirosavic.
Take it away, Miguel!

+++++

Fotbollstalangen Robert Mirosavic, kanske mest känd från programmet ”Blågula drömmar – vägen till landslaget”, där han var en av de mest framhävande personerna.

Men vad hände sen med den talangfulle mittfältaren?

I intervjun nedan berättar Robert om sitt nya liv som ungdomsproffs i Portugal och storklubben Benfica.

Sommaren 2012 valde du 17 år gammal att flytta från tryggheten och familjen i Helsingborg för att flytta söderut till Portugal. Hur gick tankarna när du gjorde ditt val?
– Det var mycket som skulle vägas in såklart. Men jag kände rätt snabbt att man får kanske bara en chans i livet att flytta utomlands och spela fotboll. Jag hade även anbud från Real Madrids ungdomsakademi och var länge inne på det spåret. Real var verkligen sugna på att värva mig. Men när Benfica hörde av sig kändes det som ett bättre alternativ.

Hur har din första säsong i Benfica varit och hur har det fungerat socialt för dig i Portugal?
– Det har varit väldigt lärorikt. Allt är bättre än hemma i Sverige. Det är mycket mer teknisk fotboll och 99 % av träningen sker med boll vilket är en stor skillnad mot i Sverige. Socialt har det varit enklare att komma in i gruppen än vad jag kanske först trodde. Benfica är som en stor familj alla tar hand om alla. Jag flyttade ner hit till Portugal själv men vi bor hela U-19 laget och många från B-laget ute på Benficas anläggning som ligger lite utanför Lissabon. Man lär känna grabbarna snabbt även om de var lite svårt i början då de inte gillar att prata engelska och var lite blyga även om de kan prata engelska bra. Sen har även min agent hjälpt mig mycket. Även Nemanja Matic i A-laget har varit ett stort stöd. Vi båda pratar serbiska så han har tagit hand om mig på ett väldigt bra sätt. Men som sagt Benfica är en klubb där alla tar hand om alla så det har inte varit några problem alls.

Du tillhör som sagt Benficas ungdomsakademi men vilket lag är det du representerar av dessa?
– Jag tillhör U-19 laget där det är spelare födda 1995-1994. Det är där jag spelar seriematcher och tränar mestadels. Sen har jag även tränat en del med Benficas B-lag som spelar i portugisiska andraligan. Har dock inte spelat några tävlingsmatcher med B-laget än. Sen har jag även fått testa på att träna med A-laget ett par gånger.

Hur kändes det att träna med A-laget? Det finns ändå ett par riktiga stjärnspelare i den truppen?
– Man var lite nervös innan. Men när man väl kom igång ute på planen märker man att det är vanliga personer och det är bara köra på och spela sitt spel. Det är klart det är högt tempo och att alla är väldigt individuellt skickliga. Men att jag får chansen att träna med A-laget är ett tecken på att de tycker jag har gjort något bra så det var som sagt bara gå ut och spela sitt spel.

Du tillhör som du berättade Benficas U-19 lag. Hur har din första säsong gått rent spelmässigt och hur har det gått för laget?
– Det har gått bra både för mig personligen och för laget. Jag har spelat mestadels innemittfältare men även en del på kanten. Men det är på mitten jag trivs bäst och jag känner att jag får ut det maximala av mig som fotbollsspelare. Jag gillar teknisk fotboll och det är precis så Benfica vill spela så det är perfekt. Sen har laget också gått bra. Vi ligger delad etta med Sporting och en poäng före Porto med fyra omgångar kvar. Så det kommer att bli roliga matcher nu mot slutet.

Hur ser du på nästa säsong och framtiden i Benfica?
– Jag krigar på här i Benfica, vi tränar två gånger om dagen. Sen nästa säsong ska vi spela Champions League för U-19 lag så det kommer att bli väldigt roligt. Jag kommer att bli kvar här i Benfica i vilket fall. Förhoppningsvis kanske spela lite mer matcher med Benficas B-lag. Det är bara en själv som sätter sina gränser. Det gäller att kriga på varje dag och göra sitt bästa för att lyckas.

Champions League för U-19 nästa år låter ju väldigt spännande. Hur tror du ni står er internationellt mot andra ungdomslag?
– Jag vet att vi står oss bra. Hela den portugisiska ligan är väldigt underskattad i Sverige. Topplagen i Portugal har akademier i toppklass och A-lagen står sig bra i Europa som man ser när Benfica, Porto med mera spelar ute i Europa. Portugisiska ligan är även väldigt bra på att få ut spelare i storklubbar runt om i Europa. Och man känner verkligen att lagen här satsar på sina talanger och ger oss så bra förutsättningar som möjligt.

Du har inga planer på att bli utlånad till exempel till Sverige för att få A-lags rutin?
– Nej inte som det ser ut just nu. Jag krigar på här och jag känner att jag utvecklas för varje dag som går. Träningarna här är väldigt lärorika och motståndet som vi har i U-19 håller bra klass så jag har inte bråttom. Jag stannar hellre utomlands och kämpar på. Man har fått en möjlighet att representera en klubb utomlands och då känner jag att jag vill ta vara på den tiden maximalt.

Du var en av personerna i SVT dokumentären ”Blågula drömmar – vägen till landslaget”. Hur har det sett ut med landslaget sedan ni gjorde den dokumentären för din del?
– P-95 landslaget har inte spelat några tävlingsmatcher utan bara haft träningsläger på Bosön vid ett par tillfällen under året. Men Benfica har valt att inte släppa mig på dessa läger vilket jag förstår då det blir mycket resa för lite träning. Men självklart är landslaget något man tänker på och jag har kontakt med tränaren. Självklart hoppas jag att man blir uttagen när det börjar gälla tävlingsmatcher.

Till sist vad har du för tips till andra unga spelare som satsar på fotboll?
– Träna, träna och återigen träna. Sen tro på sig själv och lägga ner mycket tid för att lyckas.

Robert Mirosavic är ofta lagkapten i de svenska ungdomslandslagen.

Om ni vill läsa mer från Miguel kan ni följa hans blogg som är helt inriktad på portugisisk fotboll. Här hittar ni den:
portugisiskfotboll.wordpress.com/
 

+++++

Är det fler som känner att de vill göra något här i bloggen, som sitter på en härlig intervju eller liknande. Tveka inte att höra av er så kan vi nog hitta en lösning. Jag välkomnar det mesta, bara det rör våra svenska talanger. Men det vet ni ju vid det här laget.

Ni når mig bäst via mejl (till höger) eller twitter:
twitter.com/StefanOttosson