Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

Smått och gott från helgen

Ännu en fullspäckad fotbollshelg gick av stapeln de två senaste dagarna. Och roligast måste jag nog ändå tro att Oscar Hiljemark haft. Förre Elfsborgsmittfältaren startade sin andra raka match för holländska ligaledarna PSV mot Utrecht. Och på nytt fick svensken spela bredvid rutnierade Mark van Bommel och up-and-coming-stjärnan Kevin Strootman. Det måste betyda så oerhört mycket för 20-åringen att ha de två herrarna bredvid sig. Det blev dryga timmens spel för Oscar innan han byttes ut mot Tim Matavz. Seger blev det för PSV med 2-1. Kul även att förre Gais-talangen Johan Mårtensson fick hoppa in för sitt Utrecht efter 42 minuter.

Oscar Hiljemark, till höger, iklädd PSV-bortatröjan. Foto: All Over Press

Holland bjöd även på ytterligare två roliga inhopp. I matchen Roda-AZ Alkmaar fick Amin Affane och Mattias Johansson förtroendet. Rodas Affane har en tid tillbaka varit borta från matchtruppen efter succéhösten. Men i förra omgången var han tillbaka på bänken och nu i helgen blev det alltså en halvtimme när Affane kom in i 61:a minuten. I motståndarlaget fick högerbacken Mattias Johansson desto fler minuter. Talangen från Kalmar byttes in efter 34 minuter för AZ, precis efter lagets 1-1-kvittering av Jozy Altidore. Matchen slutade sedan 2-2.

—————————————————————————————————————————————————–

Vi får även säga Grattis till Rasmus Jönsson. 23-åringen (ja jag vet, aningen för gammal för den här bloggen. Men det här förtjänar han) som haft en tung tid i Wolfsburg sedan han lämnade Helsingborgs IF kan nu kanske ha hittat gnistan igen. Rasmus blev i januarifönstret utlånad till Frankfurt i andradivisionen och i sin första match från start blev han matchhjälte direkt. I toppmatchen mot Energie Cottbus slog Rasmus till med matchens enda mål efter 39 minuter. En enkel bredsida räckte gott och väl för att säkra tre poäng. Det måste varit en helt fantastisk känsla att höra publiken skrika JÖNSSON efter målet. Gåshud på den. Kolla in målet här nedanför: 

—————————————————————————————————————————————————–

Ytterligare en glad HIF-målskytt måste nog Elias Andersson också vara. 17-åringen som nyligen blivit uppflyttad till Helsingborgs A-lag fick chansen från start i träningsmatchen mot Århus i Portugal. Och i sina allra första startmatch för klubben sköt Elias in 1-0 efter 11 minuter efter en frisparksvariant. Bra start för Elias i HIF! Tyvärr vände matchen helt efter målet och Århus tog över allt och vann till slut med 4-1. Men en sjuttonårings debutmål är alltid en sjuttonårings debutmål. Tyvärr hittade jag inte målet men här är en intervju med Elias efter matchen:

http://www.hif.se/Hifplay.aspx?id=810

Elias Andersson intervjuas till Helsingborgs IF:s hemsida. Foto: hif.se

—————————————————————————————————————————————————–

I övrigt är det just nu fullt med träningsläger för de allsvenska lagen runt om i världen. De svartgula Häcken och AIK är bland annat i USA för närvarande. Häcken slog i natt Florida med hela 5-0 medan AIK bara fick 0-0 mot Dallas. Extra kul var det att Alexander Milosevic fick göra sin första match från start med AIK igen – senast var för 10 månader sedan.

”Otrolig känsla att vara tillbaka och spela match med laget igen efter ungefär 10 månaders frånvaro. Borde vunnit men vi kör på!!,” skriver Alex på sin Twitter.

—————————————————————————————————————————————————–

Mikael Ishak har även fått göra debut i Schweiz. 19-åringen som är utlånad till St. Gallen från FC Köln startade som ensam anfallare i en 4-5-1-formation i ligamatchen mot Sion. Dock blev det förlust i den viktiga toppmatchen med 1-0. Därmed klev Sion förbi St. Gallen som halkade ned till fjärdeplatsen i schweiziska högstaligan. Men 90 minuter för Ishak är ju strålande efter månader av utebliven speltid i Köln.

Mikael Ishak presenteras med sin nya tröja i St. Gallen. Foto: blick.ch

—————————————————————————————————————————————————–

Jag har även mötts av nyheten att Malmö FF och IF Brommapojkarna inleder akademisamarbete. Det låter som något som verkligen kan bli lyckat. Sveriges två bästa akademier går ihop och gör något tillsammans. Jag menar det kan ju bara sluta i succé.  Det är ännu oklart exakt hur samarbetet kommer att se ut. Men redan i maj ska ungdomslagen åka iväg på turnering i Ungern tillsammans. Senare i höst ska även ungdomsledarna hitta på något ihop och utöver det ska ungdomslagen hälsa på varanda och matchas mot varandra. Spännande som sagt då MFF:s akademi rankas som den näst bästa i landet. Vilken som rankas bäst av fotbollsförbundet? Just det, BP.
Malmös A-lag stuvar även om bland talangarna där högerbacken Filip Stenström ser ut att lånas ut under säsongen och 19-åringen Simon Kroon har erbjudits A-lagskontrakt. Här kan ni läsa mer om det!

—————————————————————————————————————————————————–

Upptäckte även just att Elias Andersson får starta för HIF igen. Denna gång i dagens match mot Ålborg. Skoj!

—————————————————————————————————————————————————–

Till sist så gjorde även Mattin Najafi debut för sin nya klubb Vicenza i lördags. 17-åringen, som tidigare tillhört IF Elfsborg och Norrby IF men som i januari blev klar för Serie B-klubben, startade sin första Primavera-match för Vicenza i en träningsmatch mot Cittadella. Det blev även seger med 2-1. Men mer om allt det här i morgondagens spelarporträtt!
Har jag missat något från helgen? Tipsa gärna i kommentarerna eller på twitter:
twitter.com/StefanOttosson