Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

P19-special från La Manga: ”Många som imponerade”

I förra veckan inledde Sveriges P19-landslag spelåret 2013 med träningsturneringen La Manga i Portugal. Vad passar då inte bättre än att ringa upp förbundskaptenen Claes Eriksson för att prata om turneringen, EM-kval, svensk fotbolls framtid och Amin Affanes frånvaro.

Det blev sammanlagt tre matcher i Portugal. I den första matchen stod värdnationen Portugal för motståndet. Matchen slutade 1-1 och Sveriges mål gjorde av IF Brommapojkarnas Victor Söderström i den 70:e minuten. Sedan kvitterade Portugal på övertid genom FC Portos Frédéric Maciel.

– Det var en ganska jämn match. En bra insats från oss, framförallt bra passningsspel. Portugal är ju alltid väldigt bra på ungdomsnivå. Totalt sett över 90 minuter så var det väl ett rättvist resultat. Men som sagt positivt passningsspel och ah, även försvaret var bra. Vårt zonförsvar fungerade väldigt bra, säger P19-landslagets förbundskapten Claes Eriksson om match 1.

Här ser du det bästa från matchen:


1.55 in i klippet ser ni Victor Söderströms 1-0-mål.

I nästa match väntade grannen Norge och då kom även första vinsten för året. 2-1-segern ordnade IFK Göteborgs David Moberg Karlsson genom först 1-0 efter 26 minuter och sedan även 2-0 i 41:a matchminuten. Norges 2-1-reducering kom efter 64 minuter av Vikings talang Veton Berisha.

– Det är alltid jämnt mot Norge och det var det även denna gång. Moberg Karlsson stod för två fina mål tidigt och vi var även nära 3-0 när Nicklas Lindqvist la bollen precis utanför stolpen i ett mycket bra läge. Där kunde och borde vi punkterat matchen helt. Men istället gjorde Norge 1-2 och då blev vi lite oroliga och lite passiva. Norge fick tryck och forcerade i slutet av matchen. J, en jämn match helt enkelt där vi till slut har marginalerna på vår sida.

Här ser du alla målen och de bästa chanserna:


Efter 0.45 och 1.16 hittar du DMK:s läckra 1-0- och 2-0-mål.

Den tredje och sista matchen blev mot jumbon Turkiet, som hade förlorat sina två inledande matcher. Men där föll Sverige platt och förlorade med 1-0. Segerskytt blev Kasimpasa SK:s Metin Sevinc redan efter 10 minuter.

– Ja, sista matchen mot Turkiet. Också de väldigt bra på ungdomssidan. Här var väl vi i samma läge som Norge. Vi forcerade mycket bra i slutet. Så det är ju lite surt att vi aldrig fick in bollen i slutet.

Här kan du se Sveriges bästa målchanser från matchen:

Sverige slutade tvåa i fyrmannagruppen, tre poäng efter Portugal. Inte fy skam alls enligt Claes Eriksson då det var mycket värdigt motstånd som de unga svenskarna mötte.

– La Manga var en mycket bra genomkörare för oss. Portugal var väl lite bättre än de andra lagen. Man ska även tänka på att det här var de första matcherna för säsongen för många i vårt lag. Det är fortfarande tidigt på säsongen och egentligen fel fas för matchspel. Det här är ju uppstarten för de svenska spelarna. Det är bara utlandsproffsen som är i rätt fas och mitt i säsongen.

– Ändå var det många spelare som imponerade på mig. Många verkar vara i en god fas.

Turneringen i Portugal var bara en försmak på vad som komma skall för Sveriges 94:or och enstaka 95:or. Framöver, i sommar närmare bestämt, väntar kvalet till U19-EM. Eller Elite Round som det kallas, vilket är det sista steget innan huvudturneringen. Där ställs Sverige mot Frankrike, Bosnien-Hercegovina och Österrike. Endast vinnaren går till U19-EM.

– De vi mötte nu i La Manga är alla vidare till Elite Round. Så det var en stark elitgrupp vi mötte nu. Norge har tidigare besegrat Bosnien och Portugal var i samma grupp som Frankrike under det första steget av kvalet. Så det är den här nivån som gäller i Elite Round sedan.

Vad tror du om era chanser att nå ett EM-slutspel?
– På förhand har vi en god chans. Visst, det är väldigt svårt att ta sig dit. Det är ju inte så många som har koll på det. Men det är stor skillnad på U19-nivå än för A-landslaget. Ska man gå till EM måste man slå ut en av de allra bästa toppnationerna. Det är bara åtta lag som kvalificerar sig och ett av de lagen är ju värdlandet. Så i vårt fall gäller det att slå ut Frankrike för att gå till EM.

Hur länge sedan var det ett svenskt P19-landslag tog sig till EM?
– Ja, det var nog innan du var född (haha). Nä, men i början av 80-talet ungefär.

Ja, det var verkligen några år innan undertecknad föddes. Men Claes är oerhört förhoppningsfull och ser tendenser till en kraftig förbättring på den svenska ungdomssidan.

– Det ser ganska bar ut för vår del. Jag hoppas nu bara att spelarna får fortsätta spela i allsvenskan och superettan. Det är ju en stor fördel för de unga killarna att få chansen på den nivån. Man kan säga att U19-nivån håller en hög superettan-nivå.

Vilka tendenser är det du ser som har förbättrats hos svenska ungdomar?
– Bättre passningsspel, framförallt. Men även tekniken har förbättrats avsevärt. Det ser man genom alla ungdomslandslagen. Det har blivit lite den kulturen. Nu är det mer fokus på passningsspel och teknik.

Vad är det som är avgörande för att det har blivit så?
– Det är konstgräset. Möjligheten att spela fotboll året runt och inte bara ha fysträning på vintern. Jag tycker det är jättebra för svensk fotboll.

Hur stort ansvar känner du att du har för svensk fotbolls framtid?
– Det är klart att jag känner ansvar. I den här åldern är det mycket viktigt med utbildningen och att få spela matcher. Målet för alla de här killarna är ju A-landslaget och det är dit jag ska försöka ta dem.

Är några av dina spelare i närheten av nästa steg, U21-landslaget. Och släpper du ifrån dem om de bli uppkallade?
– Absolut, det är många som knackar på dörren där. Det är ju alltid en hierarki i förbundet. De som är överst är viktigast. jag menar vill Erik (Hamrén) eller Håkan (Ericsson) ha en av mina spelare så står ju inte jag i vägen. Men samtidigt så sker det ju självklart en dialog. Där man måste värdera matcherna. Om det är träningsmatch jämfört med tävlingsmatch. Det handlar som är viktigast för de olika landslagssamlingarna och vad som är viktigast för spelaren.

Hur ser du på 94-generationen, hur står den sig jämfört med tidigare årgångar. Nu pratas det ju mycket om 92:orna med Guidetti, Hiljemark, Milosevic, Thern och Claesson?
– Den håller absolut bra nivå. Sedan kan man inte riktigt jämföra årgångarna. Det är så mycket annat som påverkar. Jag menar, 92:orna gjorde inget lyckat kvalspel när de var 19. Men sedan har några utvecklats väldigt bra. Men ja, det finns många duktiga fotbollsspelare födda 1994.

Claes Eriksson har även gått i Erik Hamréns skola (exempel Zlatan vs. England) och vill inte riktigt lyfta fram vilka namn som ser mest lovande ut i truppen.

– Det var som sagt många som imponerade i La Manga. Visst, David Moberg Karlsson gjorde det bra med två mål mot Norge men stod även för en lite sämre insats i första matchen. Jag har höga krav på honom och han visade på nytt att han har en hög högstanivå.

Du hade med två 95:or i La Manga, Arsenals Kristoffer Olsson och Fulhams Muamer Tankovic, hur såg de ut mot ett år äldre motstånd?
– Ja, Tankovic har ju varit med oss förut och gjorde det på nytt riktigt bra. Det var även kul att se Kristoffer Olsson, han såg riktigt bra ut också.

Sedan saknades en populär spelare som Rodas Chelsea-lån Amin Affane. Varför var inte han med i La Manga?
– Ja, med Affane handlade det om att tränarna ville ha kvar honom. Det är ju alltid en balansgång det där. Att se var spelaren gör mest nytta. Som förbundskapten vill man ju inte plocka in spelare om man stör deras rytm i klubben. Här ansåg vi att han skulle tillföra mer i Holland.

– Men nu är det ju tråkigt att han inte fått någon speltid i Holland. Det handlar om att få speltid för de unga killarna och vi vet var vi har Affane. Jag hoppas att han kan komma tillbaka in i truppen hos Roda (Affane var tillbaka i matchtruppen för första gången under 2013 i Rodas ligamatch mot Ajax i söndags. Tyvärr fick han stanna på bänken hela matchen).

Chelsea-utlånade Amin Affane i Rodatröjan. Foto: thechels.net

Gällde det samma för Liverpools Kristoffer Peterson?
– Nä, där var det konkurrenssituationen som avgjorde att han inte var med till Portugal.

Nästa landslagssamling för Sveriges P19 är dubbellandskampen mot Skottland den 19:e och 21:e mars. Samlingen är även den sista innan Elite Round-spelet i början av juni.

– Ja, det ska bli spännande. Det är ju sista gången vi träffas innan Elite Rund. Sedan är det ett långt avbrott. Men så är det när allsvenskan och superettan drar igång. Det är meningslöst för oss att dra ihop en samling när vi inte får loss några spelare.

– Skottland är ju också vidare till Elite Round så det är en mycket bra värdemätare.

Hur ser du på din nuvarande trupp? Känns den ganska spikad inför Elite Round eller ska du testa nya spelare mot Skottland?
– Det där är ju hela tiden en utvärdering. Det dyker ju upp nya talanger hela tiden. Sedan blir det ju färre spelare mot Skottland. Vi var 23 i La Manga och nu ska det bantas till 18 spelare. Men det är klart att vi håller koll på spelarna runt omkring. Utöver La Manga-truppen är det en 6-8 spelare som vi tittar på.

Tack, Claes Eriksson. Ja, det ska bli spännande att se om allsvenskan eller superettan kan bjuda på en spelarsensation under våren som kan komma att konkurrera om en plats till EM-kvalet i juni.

Claes Eriksson, förbundskapten för P19-landslaget. Foto: Scanpix

En som jag vet kommer att ge allt för en plats i truppen är i alla fall den här killen. Kristoffer Peterson, född 1994, fortsätter att göra mål för Liverpool. Här 1-0 mot Histon i FA Youth Cup i onsdags. Matchen slutade sedan 4-0 när Liverpool tog sig vidare till kvartsfinal mot Leeds. Peterson kunde även blivit tvåmålsskytt men prickade en straff i stolpen. Här kan du läsa en intervju med Peterson om målet!


Målen från Liverpool-Histon i FA Youth Cup. Petersons mål är först ut. 

Fortsätt gärna komma med tips och funderingar!
Ni hittar mig här:
twitter.com/StefanOttosson