Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Talangbloggen

0-4 i Walsall en tisdagskväll i februari

Ja, det gick ju sådär igår. Det nya U21-landslaget reste till England och Walsall för träningsmatch. Och det blev en rejäl fotbollslektion för Sverige.

Redan efter första halvleken hade Blackpools Tom Ince petat in två mål inför ögonen på pappan och förre storspelaren Paul Ince som satt på läktaren. Liverpools Jonjo Shelvey borde även han varit tvåmålskytt efter den första halvleken. Men det blev bara ett mål för mittfältaren efter den här helt otroliga jättemissen:

3-0-resultatet från den första halvleken var i underkant. I den andra halvleken spelade sedan Sverige upp sig men ett mål uteblev från den svenska sidan. Dock blev det bara ett mål från Englands sida, trots bud på fler. Sunderlands Connor Wickham nickade in 4-0-målet. 4-0 alltså, ja vad säger vi om det då?

Först och främst ska det uppmärksammas att Sverige kom till spel med endast 92-93-spelare. England hade förvisso en 95:a med, supertalangen Will Hughes från Derby, men även 91:or och till och med 90:or fanns på planen för England. Sveriges förbundskapten Håkan Ericson sammanfattar förlusten ganska bra:

– Det var tuffast möjliga förutsättningar får man säga. England har ett mycket bra lag, äldre spelare med Premier League-rutin och som är mitt uppe i säsong. Det var män mot pojkar, säger förbundskapten Håkan Ericson.

Här kan ni läsa matchrapporten och även se alla målen!

Som jag har skrivit i tidigare inlägg var det även helt förståeligt att matchförutsättningar såg ut så här. England ska vara med i U21-EM i sommar där stommen ska vara född 90-91. Sedan ville förbundskaptenen Stuart Pearce testa de yngre talangerna för att se om någon platsar i EM-truppen.

För Sverige som inte har något EM i sommar handlar det om att förbereda sig för EM-kvalet som inleds lite senare i år. Där är det 92-93 som ska vara stommen. Därav blev det pojkar mot män igår i Walsall. Och även det resultatet därefter.

Nu ska jag inte ta fram stora sågen och köra över Sveriges U21-lag efter insatsen. Jag tänkte lyfta fram ljusglimtarna från igår istället.

Alexander ”Kapten Blod” Milosevic var min favorit. Två gånger om fuckades försvararens näsa. Först i en närkamp och sedan blockerade han ett skott från Tom Ince med ansiktet. Två rejäla smällar som kunde satt flera spelare ur spel, men Alex torkade blodet vid sidan om planen och hoppade sedan in igen för att fullfölja matchen. Vilja!

Jag gillade även målvakternas insats, trots fyra insläppta mål. Andreas Linde var duktig i första men fick tyvärr hämta ut bollen från målet tre gånger om. Det kändes mycket orättvist för honom. Värst var när han räddade Josh McEachrans straff för att sedan se Tom Ince pricka in returen mellan benen på honom. August Strömberg kom även in i andra halvleken och gjorde en bra insats. Strömberg höll nere siffrorna när England fortsatte pressa på. Mm, målvaktskampen lovar gott och det ska bli spännande att se vem som vinner i den jämna konkurrensen.

Sedan är det svårt att säga så mycket mer. Andra halvleken blev som det alltid blir i träningsmatcher. En hel del byten och svårt för spelare att riktigt komma in och göra avtryck på matchen. Men Oscar Hiljemark som kapten ska även lyftas fram, det märks att där finns det ledaregenskaper där som definitivt ska utnyttjas av Håkan Ericson.

Första provet är över för U21-landslaget och det blev en riktig bakläxa. Men samtidigt nyttigt att få det redan från start. Nu kan det här landslaget bara växa. Det finns även en del ordinarie namn som saknades till den här samlingen. Quaison, Claesson och Thern är några av namnen. Det kan bara bli bättre och det ska bli intressant att se.

Men visst var det även en härlig match att se, bortsett från förlusten. Den var sådär klassiskt brittisk. Smuts, lera och blod på engelsk mark har alltid sin charm. Och vi kan nog ha sett ett rejält genombrott i matchen också. Eller vad säger ni om Adam Smith?

21-årige högerbacken var inblandad i allt under den första halvleken. En otrolig offensiv vilja och vackert tillslag i högerdojan. Smith tillhör egentligen Tottenham men har sedan 2009 varit utlånad till hela sex klubbar. För tillfället är han utlånad till Millwall – men efter gårdagens match lär han nog inte stanna där länge.

Nästa U21-landskamp för Sverige är borta mot Portugal den 21:a mars.

——————————————————————————————————————————————-

Muamer Tankovic har varit i farten igen. I helgen gjorde Fulham-anfallaren två nya mål i U18-matchen mot Southampton. Matchen slutade 5-1 och Tankovic stod först för 2-0, en stänkare upp i nättaket från snäv vinkel. Sedan prickade ”Mujo” in 3-1 från straffpunkten. Imponerande av The Tank” som är inne i ett målstim nu, hoppas det håller i sig.

——————————————————————————————————————————————-

Sedan lite övergångar. Idag blev det klart att Mikael Ishak lånas ut från FC Köln till schweiziska FC St. Gallen under resterande delen av säsongen.

– Mikael Ishak är en begåvad anfallare med bra egenskaper. För sin fortsatta utveckling är det viktigt att han kan samla regelbunden speltid på en hög nivå. Därför har vi beslutat genom gemensamma och konstruktiva diskussioner att ge honom ett halvår i St. Gallen, där han kan fortsätta att utvecklas i en professionell miljö”, säger Jörg Jakobs i Kölns sportsliga styrelse enligt en lokaltidning från tyska staden.

Perfekt övergång för unge Ishak. St. Gallen ligger just nu trea i den schweiziska högstaligan och slåss om ligatiteln. Där kan verkligen förre Assyriska-talangen få en nyttig utlåning efter en tung höst och vinter i Köln. Heja!

Ängelholms Robin Simovic är även klar för Helsingborg. Här kan ni läsa mer om övergången. Det känns väldigt spännande på förhand och jag tror att Robin kan få gott om förtroende i HIF.

———————————————————————————————————————————————–

Det ska även bli roligt att följa de här två talangerna:

16-årige Filip Dagerstål, som ska provträna med West Bromwich.
18-årige Sam Lundholm, som har skrivit nytt kontrakt med AIK.

———————————————————————————————————————————————–

Under de första veckorna av den här bloggen har många av er undrat om utländska talanger. Som jag har sagt till flera av er så kommer jag främst att rikta fokus på de svenska talangerna. Men visst, det är ju omöjligt att hålla de andra borta. Så långt som jag kommer sträcka mig med de utländska talangerna är det som ni har sett prov på idag med England. När det fortfarande rör svenska talanger så kan jag även skicka in en och annan utländsk talang.

Men för er som ändå törstar efter de många supertalangerna därute så kan jag verkligen rekommendera den här internationella bloggen:

http://footballyouthtalents.wordpress.com/

Där lär ni nog hitta allt ni behöver. Jag kan säga att jag fastnade direkt i några timmar. Den kartläggningen är riktigt välgjord. Mycket nöje!

Ni hittar mig även på twitter:
twitter.com/StefanOttosson