Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sven-Erik Alhem

Åtal eller ej?

Finns ofta anledning påpeka att en åklagare inte kan väcka åtal utan att först kunna svara ja på en viktig prognosfråga grundat på den utredning som föreligger. Frågan åklagaren måste ställa sig är: Kan jag på objektiva grunder vänta mig en fällande dom om jag väcker åtal? Är svaret ja, ska åklagaren i princip väcka åtal. Är det nej får åklagaren ej väcka åtal. Åklagaren får alltså inte väcka åtal för att ”få saken prövad i domstol” som många tror.

Naturligtvis kan ett åklagarbeslut om åtal/ej åtal ifrågasättas. Alla beslut är inte självklara.

För den som inte har tillgång till förundersökningsprotokollet är det emellertid inte sällan svårt att ”utifrån” bedöma beslutet. Viktigt är emellertid att den som är berörd av åklagarens beslut och som är missnöjd med det kan begära överprövning. Då prövas åklagarens beslut av högre åklagare. Det kostar inget. (närmare anvisningar om överprövning finns på https://www.aklagare.se/om_rattsprocessen/fran-brott-till-atal/forundersokningen/overprovning/