Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skäl till djupintervju med RÅ

Idag den 23 september är det 15 år sedan Dawit Isaak rättsvidrigt fängslades i Eritrea. Han har under alla dessa år hållits frihetsberövad utan någon rättegång. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6522745

Riksåklagaren (RÅ) har noga övervägt om det bör inledas förundersökning. Läs och begrunda RÅ:s pressmeddelande: https://www.aklagare.se/nyheter-press/pressmeddelanden/?id=28&newsId=1AE19EE8D500B7FF

Efter alla dessa år anser alltså RÅ att ett beslut att inleda förundersökning ”under rådande förhållanden” skulle minska möjligheterna att få Dawit Isaak frigiven. Hur länge ska en sådan presumtion hindra en annars berättigad brottsutredning? Är det kanske tvärtom så att en inledd förundersökning skulle driva på Eritrea att vilja dämpa den badwill som ligger i en vidgad internationell uppmärksamhet, som en brottsutredning medför?

Vore jag journalist skulle jag försöka få till stånd en djupintervju med RÅ i frågan. Varför inte denna dag när fokus finns på den omänskliga och rättsvidriga behandlingen av Dawit Isaak.