Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sven-Erik Alhem

Ska Bergwall lyckas i förvaltningsrätten 21 oktober 2013?

Sture Bergwall är naturligtvis unik. Han har suttit inspärrad på Säter länge bl a som en följd av åtta morddomar vilka – som alla vet – har rämnat med dunder och brak den ena efter den andra. Bergwall är alltså ingen mördare. Men han sitter fortfarande inspärrad. Han har nämligen också dömts i juni 1991 för ett brutalt bankrån till rättspsykiatrisk vård. I tiden dessförinnan har Bergwall också gjort sig skyldig till bl a sexualbrott. Vården har under mycket lång tid huvudsakligast varit grundad på de tunga morddomar han numera frikänts för men också alltså på allvarliga brott som begåtts i tiden dessförinnan.

http://www.expressen.se/nyheter/kvinnan-pekas-ut-som-hjarnan-i-quick-harvan/

Vilken blir förvaltningsrättens riskbedömning av Sture Bergwall? Ska han vara fortsatt inspärrad för de brott han begått för årtionden sedan? Eller ska advokaten Thomas Olsson och Sture Bergwall själv lyckas övertyga domstolen om det orimliga i att tvångsvärden på Säter får fortsätta baserad på brottsliga gärningar som ligger väldigt långt tillbaka i tiden? Extra känslig blir frågan mot bakgrund av den rättsskandal som ligger i hur den rättsliga tacklingen av målen har tillgått. Hur som helst blir det spännande att se resultatet av förvaltningsdomstolens prövning. Inte bara för Sture Bergwall själv utan också för alla som följt de många rättsliga turerna i hans fall.