Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sven-Erik Alhem

Uthängning på nätet aldrig tillåtet

Inte så sällan i samband med domar rörande våldtäkt – oavsett om de är friande eller fällande – förekommer det att namnuppgifter publiceras på nätet, s k uthängning. Detta är alltid olagligt och förkastligt. Helt oberoende av om det finns en lagakraftägande fällande dom eller inte. Sådan uthängning är att betrakta som förtal (ofta med hänsyn till omständigheterna grovt förtal). Förtalsbrott kan med nuvarande lagstiftning under vissa – enligt min uppfattning alltför restriktiva omständigheter – åtalas av åklagare.

Nyligen har en proposition lagts fram från regeringens sida om att det lagtekniskt framöver bör bli mindre restriktiva regler för åklagare att åtala för sådana brott. Det är ett steg i rätt riktning mot bakgrund av den nätspridningseffekt som med förödande kraft ofta uppkommer vid förtal via nätet.