Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sven-Erik Alhem

Socialtjänstens amatördomare nesligt avslöjade av UG

Har sett SVT:s Uppdrag granskning ikväll (http://www.svt.se/ug/erik-anses-skyldig-till-incest-trots-att-aklagaren-slappt-fallet) och blir förskräckt över amatörism i socialtjänstens utredningsverksamhet i vårdnadssammanhang. Utredarna hos socialtjänsten uttalar sig säkert som om de haft en överjordisk förmåga att fastställa skuld/oskuld. De fastställer i praktiken att pappan är skyldig till incest trots att den tidigare för incest misstänkte aldrig dömts för brottet och inte ens åtalats. Förundersökningen nedlades av åklagare.

Vad hade hänt om UG inte hade djupdykt i ärendet? Det är livsfarligt om amatörer tillåts agera ”domare” med straffrättsligt fördömande effekter för den som oskyldigt drabbas, även om ”domarna” sitter långt ifrån de officiella domarsätena.