Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sven-Erik Alhem

Varje våldtäkt är rå

Det har varit mycken diskussion i media om ovanligt ”råa” våldtäkter. Både i Indien och i Sverige. Svensk lag ser mycket allvarligt på varje våldtäkt även om naturligtvis en GROV VÅLDTÄKT t ex genom s k gruppövergrepp av överfallskaraktär är särskilt hänsynslös och har ett extremt högt straffvärde. När värnlösa barn drabbas är det alltid ett hänsynslöst utnyttjande i de fall en vuxen egoistiskt tar för sig.

Varje våldtäkt är emellertid rå och hänsynslös. Våldtäkt är ett av de absolut mest integritetskränkande brotten och orsakar oftast den som drabbas extremt långvarigt lidande även om de fysiska skadorna ibland kan vara ringa.

Både kvinnor och män, flickor och pojkar våldtas. Våldtäkt förekommer också inom äktenskap eller samboförhållanden. I alla situationer gäller att varje människa har ett eget bestämmandeinflytande över sitt sexliv. I varje sekund.

I alla brottsutredningar gällande våldtäkt eller andra sexuella övergrepp spelar bemötandefrågorna inom rättsväsendet en enorm roll. Alltifrån anmälningsupptagningen och framåt. Det är också viktigt att den som utsatts snabbt anmäler och läkarundersöks samt får ett målsägandebiträde. Även stöd från t ex en ideell organisation är ofta av stort värde.

Och: Blir du vittne eller vet något om vad du uppfattar som en våldtäkt eller annat sexuellt övergrepp, tveka aldrig: rapportera till polisen vad du sett eller hört!