Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sven-Erik Alhem

Riskerar livstidsdömde Mangs något i hovrätten?

Huvudförhandlingen i Hovrätten över Skåne och Blekinge gällande för mord och försök till mord m m livstidsdömde Peter Mangs börjar fredagen den 25 januari i Malmö och väntas pågå i cirka 20 dagar. Mangs vill – väsentligen – bli frikänd medan åklagarna vill ha honom fälld för ytterligare ett mord och åtta fall av försök till mord.

En vanlig fråga jag fått: Riskerar Mangs som redan fått lagens strängaste straff något? Han kan ju inte få mer än livstid?

Frågan är rimlig. Mitt svar är: ja, det gör han. För den som slutligen döms till livstids fängelse finns möjlighet att efter tio års verkställighet få prövat vid Örebro tingsrätt om att få straffet omvandlat till ett tidsbestämt fängelsestraff. Prövningen kan – om den inte bifalls – upprepas varje år därefter på ansökan av den livstidsdömde. Malmö tingsrätt har beträffande Mangs gärningar uttalat att de sammantagna kännetecknas av extrem hänsynslöshet och fullständig avsaknad av empati för andra människor.

Om Mangs skulle fällas i enlighet med åklagarnas yrkanden kommer det att medföra ett ytterligare försämrat läge för honom om han – efter en slutlig livstidsdom –  skulle ansöka om en förvandling till ett tidsbestämt straff. Min personliga bedömning är att Mangs chanser därtill redan med tingsrättens ställningstagande är minimala. Skulle hovrätten gå på åklagarnas linje tror jag att en senare omvandling är helt utesluten.

Mot bakgrund av detta finns det alltså risker för Mangs med prövningen i hovrätten.