Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sven-Erik Alhem

På rättsliga fronten ständigt nya frågor

Det råder inte stiltje precis på den rättsliga fronten. Varje dag inträffar något som engagerar allmänheten. Huvudförhandlingen i hovrätten gällande Mangs pågår sedan i måndags och förutsätts vara i ett tjugotal dagar. Utgången betyder mycket för de överlevande brottsoffren och för anhöriga till dem samt – inte minst – för de anhöriga till mordoffren. Från samhällsskyddsynpunkt finns också ett starkt intresse i att livstidsdomen blir bestående om skuldfrågan fastställs eller om Mangs döms för fler gärningar i enlighet med åklagarens yrkanden. Under hur stor del av hovrättsförhandlingarna ska Mangs personligen tillåtas slippa närvara i hovrätten? Det är också en fråga som intresserar de berörda på brottsoffersidan.

Igår kom en omdiskuterad dom från Lunds tingsrätt där en ung man, som bara var 16 år när gärningen begicks, och som enligt domstolens bedömning hänsynslöst mördade sin syster i Landskrona. Tingsrätten fann honom skyldig med ett s k hedersrelaterat motiv och bestämde påföljden till fängelse i åtta år. Åklagaren hade för sin del inte funnit belagt ett hedersmotiv. Håller den domen i hovrätten, där jag förutsätter att en prövning kommer att äga rum? Tveksamt. En annan fråga är: kommer fortsättningsvis fler att dras in som huvudmän bakom pojken? Kan det bli så att pojken under verkställighetstiden eventuellt faller till föga och berättar allt han vet om bakgrunden? Jag vet inte. Men vi har erfarenhet av en sådan utveckling i ett annat mål.

Idag kommer domen mot den polisman som åtalats för att ha skjutit vårdslöst i Stockholm i samband med ett polisingripande mot ett guldrån och därvid riskerat andra människors liv. Kommer polismannen att fällas till ansvar? Spännande.

Och så pågår en mutbrottsutredning mot korruptionsmisstänka som missbrukat sin ställning vid Migrationsverket. Resultatet av den förundersökningen blir högintressant. Ett pinsamt avslöjande för verket

Det är svårt att ta många steg i samhället idag utan att allmänheten vill diskutera rättsliga frågor. De berör verkligen. Det känns bra. Allt går att ifrågasätta. Även domar.