Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sven-Erik Alhem

Lätt låta sig ryckas med vid krav på dödsstraff

Det djupt tragiska fallet med mord  efter en grov våldtäkt på en ung kvinna på en buss i Indien har förstärkt kraven på dödsstraff. Målet mot gärningsmännen är märkligt också från den synpunkten att ingen av de tillfrågade advokaterna varit villig att ta sig an försvararuppgiften. I en rättsstat är det extremt viktigt att alla som misstänks eller åtalas för allvarlig brottslighet ska ha rätt att biträdas av försvarare,

Dödsstraffet är alltid förkastligt. Hur avskyvärd brottslighet det än är fråga om bör det aldrig leda till döden. Tänk bara tanken att bevisnivån ”ställt bortom rimligt tvivel” i efterhand – efter verkställigheten – skulle visa sig inte hålla. Därför ska man stå emot kraven på dödsstraff också i känsliga lägen som nu i Indien.