Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sven-Erik Alhem

Den snabba handläggningen enl Europeiska Arresteringsordern

Foto: Sven-Erik Alhem

Inom EU ville man få ett enklare, snabbare och mer effektivt utlämningsförfarande mellan stater inom EU bl a för lagföring. Därför ersattes det ordinarie utlämningsförfarandet med ett överlämnande enligt den europeiska arresteringsordern. Efter en begränsad prövning förutsattes en medlemsstat överlämna en efterlyst person för lagföring eller straffverkställighet.

Undrar hur det känns när snabbheten, enkelheten och smidigheten har ställt på prov i England vad gäller prövningen där om Julian Assange ska överlämnas eller inte till Sverige. Tänk om i princip alla prövningar skulle bli lika noggranna och ta lika lång tid. Då blir rättssäkerheten rejält naggad i kanten för alla inblandade i en utredning och ev efterföljande process.

Ännu har vi inte sett hur utgången blir i Supreme Court.