Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

För korta fängelsestraff för maktangreppet mot rättsväsendet


Ett angrepp mot en av bostäderna kan gälla dem samfällt. Foto: Sven-Erik Alhem


Domen mot de två som orsakade stor förödelse i en åklagares bostad kom idag.


http://www.gt.se/nyheter/1.1542784/aklagarens-nederlag-i-bombmalet


De två gärningsmännen dömdes alltså bara till vardera 3,5 års fängelse för bl a allmänfarlig ödeläggelse och hot mot tjänsteman. Det formella lagliga utrymmet möjliggör betydligt längre fängelsestraff.


Jag har läst domen och tycker personligen att straffen är att se som ett hån mot rättvisan. Straffvärdet är extremt högt enligt min uppfattning och jag är helt säker på att åklagaren kommer att överklaga. Det önskar uppenbarligen också tingsrättens ordförande! Hörde honom nämligen uttala detta i ett radioinslag.


Allvaret i denna typ av gärning kan inte nog betonas. Effekten är enorm inte bara för den enskilt drabbade åklagaren utan för alla arbetare i rättsapparatens vingård. Många grovt kriminella kan dra nytta av att det som hänt har hänt. Rädda poliser, åklagare eller domare är aldrig bra för rättsstaten. Men kan vara det för dem som vill verka ostörda med grov kriminalitet.


Demokratin behöver en väl fungerande rättsstat utan maktgrupperingar som vill hämnas eller på annat sätt lägga sig i det rättsliga arbete som bedrivs och vilket ofta lägger hinder i vägen för den kriminella framfarten.