Snacka med Leman

Duo får chansen spela sig in, gott hopp om Grundström

FRÖLUNDA: Med Adam Almqvist och Lias Andersson presenterade officiellt kan vi kika närmare på Frölundas trupp.

Som ni ser längst ner: det är en jäkla konkurrens om platserna, och bra bredd på toppen bland forwards.

Givet att ingen drar till Nordamerika – vem av 13 forwards hade ni gett mindre istid?

Nå, en del intressanta saker dessförinnan:

## 1. Backsidan

Fredrik Sjöström, sportchefen, berättade:

Johannes Johannesen, just nu spelar han VM med Norge. Foto: BILDBYRÅN
Johannes Johannesen, just nu spelar han VM med Norge. Foto: BILDBYRÅN

Johannes Johannesen och Kristoffer Gunnarsson ska få chansen att spela sig in (i laget), lite som John Nyberg gjorde (i fjol). Så har vi resonerat.

Frölunda har nio backar just nu, förutom de tre nämnda även Adam Almqvist, Jonathan Sigalet, Matt Donovan, Mattias Nörstebö, Rasmus Dahlin och Filip Westerlund.

Planen är att starta med dessa i augusti, Sjöström säger sig helt tillfreds med de nio han har – men sedan kan det hända saker under hösten skulle det visa sig att behov finns.

Lite som vi snackat om här inne tidigare, alltså. Det kan komma in en stark back, men inte förrän under säsongen, kanske inte förrän strax före deadline i februari 2018. Lite som i år, när Frölunda förgäves jobbade på en korttidsdeal med Daniel Rahimi.

Kristoffer Gunnarsson, här i en av semifinalmatcherna mot Brynäs. Foto: BILDBYRÅN
Kristoffer Gunnarsson, här i en av semifinalmatcherna mot Brynäs. Foto: BILDBYRÅN

Augustis tränings- och CHL-matcher får alltså lite  tryout-stuk för Johannesen och Gunnarsson. Jag kan tycka upplägget är vettigt, ge befintliga spelare chansen, komplettera/spetsa om nödvändigt.


## 2. Forwardssidan

Carl Grundströms vara eller inte vara i Frölunda är en het potatis, men Sjöström har, sa han, haft bra snack med Toronto Maple Leafs assisterande GM Kyle Dubas:

– De gillar oss och vår verksamhet, har inga problem med att att han (Grundström) är kvar här är ett år till.

Inga garantier finns, förstås. Carl Grundström åker över på NHL-camp, tar han plats med Auston Matthews & Co så är det bara att gratulera, men reglerna är tydliga: SHL går före AHL.

Känslan här är att Frölunda om inte räknar med så i alla fall har väldigt goda förhoppningar om att få använda Grundström i ytterligare en säsong.

Grundström är just nu över och spelar AHL-slutspelshockey med Toronto Marlies, han gjorde 1+1 i sin debut, men Marlies är under 0–2 mot Syracuse Crunch.

Vad gäller Victor Olofsson så är ju ännu inte ett NHL-kontrakt ens påskrivet, det beror på röran i Buffalo Sabres sedan GM Tim Murray, coachen Dan Bylsma och en del andra fick sparken nyligen.

Sannolikt sajnar Olofsson. Troligt camp för honom också. Men mycket talar för ännu en säsong i Frölunda innan det blir en flytt över till Nordamerika.

Vad gäller Christoffer Ehn, som nyss skrev kontrakt med Detroit Red Wings, så känns det också sannolikt att det blir en säsong till i Sverige. Ehn åkte över för att se och lära när farmarlaget Grand Rapids lirar slutspelshockey, men han har ännu inte fått vara med och spela.

13 forwards – sedan är det klart deklarerat att truppen ska vara tunnare, detta för att de talangfulla 99:orna ska få en ärlig chans på försäsongen.

Det finns ju, som ni kanske minns, numer ett Frölundatänk som går ut på att skola in även egna forwards, inte bara backar.

Joni Ikonen, Oliwer Fjellström, Kalle Miketinac, Jacob Peterson – den kvartetten kommer att utmana.

Med Grundström, kanske även Ehn, Olofsson och Lias Andersson (?), på NHL-camper finns behov för unga, hungriga forwardstalanger.

Fredrik Sjöström:

– De ska få chansen att spela in sig.

Pontus Widerström? undrar någon. Här pågår förhandlingar; Widerström vill, som jag förstår det, vara kvar och slåss om en plats, men det handlar om huruvida Frölunda känner han är tillräckligt högt upp i hierarkin för att det ska kännas rimligt.

Pierre Engvall, ex-frölundaiten som ska till HV71? Frölunda var inte med och högg här, enligt Fredrik Sjöström.

***

En snabbtitt på truppen i backpar och kedjor:

Målvakter:
Johan Gustafsson (Johan Mattsson)

Backpar:
John Nyberg–Matt Donovan
Jonathan Sigalet–Adam Almqvist
Mattias Nörstebö–Rasmus Dahlin
Filip Westerlund–Kristoffer Gunnarsson
Johannes Johannesen

Ryan Lasch jublar i Berns tröja – Frölundas fans hoppas på liknande scener med indian på Lasch-bröstet. Foto: BILDBYRÅN
Ryan Lasch jublar i Berns tröja – Frölundas fans hoppas på liknande scener med indian på Lasch-bröstet. Foto: BILDBYRÅN

Kedjor:
Ryan Lasch–Joel Lundqvist–Simon Hjalmarsson
Carl Grundström–Lias Andersson–Sean Bergenheim
Victor Olofsson–Pathrik Westerholm–Ponthus Westerholm
Sebastian Stålberg–Christoffer Ehn–Mats Rosseli Olsen
Max Friberg

Tuff konkurrens, eller hur? Släng in fyra lovande 99:or på det. Nå, här kan alltså försvinna spelare till NHL, frånsett Carl Grundström, Victor Olofsson och Christoffer Ehn är Mats Rosseli Olsen alltid halvaktuell som late bloomer, och som jag skrev tidigare i dag är Lias Anderssons Frölundaframtid inte heller skriven i sten.