Snacka med Leman

And the Oscar goes to …

Snabbt grattis från kaliforniern Ryan Lasch.
Snabbt grattis från kaliforniern Ryan Lasch.

FRÖLUNDA/NHL: ”And the Oscar for best performance tonight goes to … Fantenberg.”

Sorry, min humor, men lite extra kul att Oscar Fantenbergs klubb i NHL är just Los Angeles Kings.

La-la land.

Hollywood.

… och så en svensk Oscar.

Nå, det här blir kanon, tror jag – för Fantenberg, 25, håller så hög klass att han kan gå in och göra nytta för ett Kings som missade slutspel och är i behov av friskt blod.

Fantenberg stod ut i Frölunda säsong 2. Han tog KHL med storm, hade spelat All Star-matchen om han inte varit skadad, och jag tror han klarar klivet även till NHL, må det vara från start eller via en sejour i AHL med Ontario Reign.

Fantenberg är hockeysmart. Rejäl. Inte fancy som en John Klingberg, men stark, stabil och bra i spelets alla aspekter. Hans defensiv, som varit ifrågasatt, han blivit mycket, mycket bättre, han ser isen bra, sätter igång spelet snabbt.

Bakom superstjärnan Drew Doughty, Jake Muzzin och några till borde det inte vara omöjligt för Fantenberg att hitta en lucka.

Vi får se vad nye coachen John Stevens (ersätter Darryl Sutter) tycker.

Förresten 1: LA Kings-scouter som haft med Fantenbergs ettårskontrakt att göra – Christian Ruuttu och Niklas Andersson.

Förresten 2: Fantenberg till Kings var GP-Johans nyhet från början. Snyggt jobbat, där.

***

Ni vet hur Roger Rönnberg brukar prata om att svensk hockey inte ska döma bort så många mål?

Det här tycker NHL är okej.

Jag håller inte med. Kolla 50 sekunder in i klippet, hör också Cam Talbots kommentar om att han kanske måste börja kasta sig.

***

Pittsburghs Nick Boinino gjorde en Calle Järnkrok i natt.

***

Frölundas presskonferens i dag (11.00) får vara för min del, möjligen hinner jag sticka in med en snabb kommentar just efteråt, eller så får det vänta till senare; har lite annat att pyssla med i dag.

Hej hopp …

TILLAGT 10:32: Ah, det var Max Friberg som skulle presenteras i dag, såg jag. Okej, ännu en av värvningarna vi visste om, tack vare Mr Madhawk. Här blir det intressant att se om 24-årige Max kan stå ut på seniornivå som han gjorde på juniordito, visa att han lärt av AHL-sejouren.

Det är absolut ingen given succé, men en spännande värvning, en Roger Rönnberg-värvning; Max och han har som ni säkert minns en juniorlandslagshistoria tillsammans – och dessa samarbeten brukar ju vara rätt lyckade.

För övrigt skrev jag en gång om Max pappa Ulf då denne gjorde en sejour i Skara IK, då nyuppflyttat i dvision II, vill jag minnas. Är det min egen circle of life, tro? Minns jag rätt var förresten Ulf från Skåne, militär till yrket, men han arbetade och spelade i Skövde, frånsett någon säsong i Skara.

Så här skrev jag förresten om Max Friberg i februari.