Snacka med Leman

Det kanske blir circle of life även med Wellman?

FRÖLUNDA: Att Casey Wellman lämnade Frölunda efter bara en säsong kan knappast ha kommit som en överraskning för någon, jag var hela tiden inne på att han var förlorad, för bra, för dyr, och nyligen berättade också Mr Madhawk att det var Sotji och KHL som gällde. I dag gjorde Frölunda det hela officiellt också, såg jag.

En nordamerikansk spelare kommer (oftast) till SHL för att få en trampolineffekt.

Lyckas han bra (Wellman, Ryan Lasch) ämnar han för mer välbetalda ligor.

Lyckas han halvbra (Matt Donovan) kan han bli kvar ett tag till.

Ryan Lasch lyckades bra i Frölunda, lämnade för grönare gräs – men kommer tillbaka. Vem vet om det blir samma sak med Casey Wellman. Foto (montage): BILDBYRÅN
Ryan Lasch lyckades bra i Frölunda, lämnade för grönare gräs – men kommer tillbaka. Vem vet om det blir samma sak med Casey Wellman. Foto (montage): BILDBYRÅN

Det finns förstås andra fall, tvillingarna Chris & Cam Abbott blev kvar länge, gamle Cory Murphy byggde en framtid i Småland, men i princip är det alltså inget som helst konstigt att spetsspelare år efter år visar sig vara för bra för SHL där pengarna inte är i närheten av vad ryska och schweiziska klubbar kan betala.

Vad SHL-klubbar däremot kan göra är:

** Erbjuda just en utsökt trampolineffekt, ett steg framåt i karriären.

** Erbjuda trivsel, bra miljö, social och hockeymiljö.

Detta sprider sig som ringar på vattnet, detta gör att nya spelare vill komma hit, detta gör att spelare kan vilja återvända.

Som Ryan Lasch.

När dåvarande klubbdirektören Mats Ahdrian myntade det utmärkta uttrycket ”circle of life” tänkte han nog mer på Frölundaspelare som tog chansen utomlands men sedan återvände; Henrik Tömmernes är ett sådant exempel, Johan Sundström ett annat.

Det fungerar förstås lika bra om utländska spelare trivs så bra i Göteborg att de vill tillbaka.

I Casey Wellmans fall är det inte värt något just nu för Frölunda men säg att karriären skulle gå i stå i KHL och Sotji, säg att han skulle behöva en nystart …

Alldeles oavsett: det lönar sig alltid långsiktigt för en klubb göra ett bra jobb med sina spelare. Antingen vill dessa tillbaka, eller så blir de bra reklampelare och lockar andra.

***

Snart kommer Frölunda förresten presentera tvillingarna Ponthus och Pathrik Westerholm. Under tiden vill jag gratulera Skellefteå och klubbens fans: Jonathan Pudas kommer vara så bra nästa säsong.

***

William Lagesson, backen med ett förflutet i Frölundas juniorganisation, spelar för Djurgården kommande säsong.

Spännande att se den tuffe JVM-backen i SHL.

Frölunda? Mja, med ett antal unga backar i truppen är det nog mer en rutinerad, trygg och erfaren back som eftersöks.

Djurgården presenterade förresten fyra nya spelare i dag, tidigare kända men nu är det officiellt :

Joacim Eriksson (mv, från Växjö)

Tom Nilsson (b, från AHL, ex Frölunda)

Jesper Pettersson (b, från AHL, ex Linköping)

Andreas Engqvist (fw, från KHL, ex Djurgården)

Känns som Robert Ohlsson har något spännande på gång i Dif, tycker ni inte?