Snacka med Leman

Två sportchefer i Frölunda – dubbelt så bra …?

FRÖLUNDA: Kommer ni ihåg att Frölunda fått ännu en sportchef?
Japp, Björn Liljander.
Åtta år i juniororganisationen, nu ska den Uddevallafödde 34-åringen ge Fredrik Sjöström understöd, och det här är intressant i jakten på ett framgångsrikare Frölunda:
** Scoutingen av potentiella, framtida spelare ska bli bättre, mer noggrann nu när två sportchefer gör jobbet.
** En forwardsprofil håller på att skapas, detta för att Frölunda inte ska tappa bort fler anfallstalanger; det räcker ju inte att bara få fram backar.
Häng med på ett snack med assisterande sportchefen Liljander, läs, fundera över mina frågor, hans svar – och tyck till.

Åtta år i Frölundas akademi har han, Björn Liljander. Nu blir han assisterande sportchef till Fredrik Sjöström. Foto: BILDBYRÅN
Åtta år i Frölundas akademi har han, Björn Liljander. Nu blir han assisterande sportchef till Fredrik Sjöström. Foto: BILDBYRÅN

** Björn, med dina ord – vad ska och vill du göra?
– Jag kommer jobba tätt ihop med Fredrik, vi blir ett team som ansvarar för spelarrekrytering till A-lag, juniorlag och akademi. Också en del långsiktiga frågor, hur vi jobbar i föreningen vad gäller spel, men också träningsmetodik. Hur kommer spelet se ut? Vad kommer krävas över tid, två, tre år? Ett utvecklingsarbete ihop med tränarna.

** Långt mer än att servera kaffe till Sjöström, alltså … Ett ansvarsfullt arbete.
– Jag har ju hållit på med detta (hockeytränare) i 17 år, jobbat med sporten, på isen, i gymmet, nära killarna, senast åtta år i Frölundas akademi, och har en väldigt nära sportslig förankring. Freddan kommer från sin spelarbakgrund, jag från golvet med killarna. Jag tror vi kan komplettera varandra bra.

Liljander, just hemkommen från U18-VM i Slovakien där han var assisterande tränare till Torgny Bendelin, pratar om att tänka långsiktigt, ligga steget före vad gäller spel och träningsmetodik, ”få ihop hela paketet” med tränare, ledare, akademi, se till att Frölunda jobbar utifrån sin bestämda plan.

** Har detta skötts dåligt förut?
– Det har legat på Freddan men han känner själv att han inte hunnit med allt, det krävs så mycket, och han är en av de sportchefer som är mest ute och reser och jobbar hårdast med scouting. När han är iväg tappar han lite av vad som händer hemma, den interna scoutingen i A-lag och akademi, och har inte möjligheten att stötta coacherna. Nu när han är i väg, då är jag hemma, och tvärtom – vi kan växeldra så att vi inte tappar vår egen verksamhet. Den är viktigast av allt.

** Två sportchefer, två som scoutar – bör bli dubbelt så bra då? I alla fall ökade möjligheter att träffa rätt?
– Så är det. De spelare vi är intresserade av att se kan vi se fler gånger, från tidpunkt A till C för att se vad som händer under den resan. Dessutom kan vi jämföra våra intryck. Och när vi är två (sportchefer) behöver den som är ute och scoutar inte ha dåligt samvete för att han är borta från verksamheten hemma.

En het potatis är den här:

Hur ska Frölunda få fram fler egna forwards som håller SHL-klass?

Medan det poppat upp backar som Jacob Larsson, John Nyberg, Rasmus Dahlin, Filip Westerlund och Kristoffer Gunnarsson är det hart när omöjligt för unga forwards att, få fäste i truppen.

Pierre Engvall, var med om att skjuta Mora till SHL via seger mot Leksand. Foto: BILDBYRÅN
Pierre Engvall, ex-frölundait som var med om att skjuta Mora till SHL via seger mot Leksand. Foto: BILDBYRÅN

Kristian Vesalainen lämnade nyss, av olika anledningar missnöjd, bröderna Erik och Anton (ska till Leksand) Karlsson har kommit och gått, Pierre Engvall har gjort succé i (nyblivna SHL-laget) Mora, Kevin Elgestål försvann till Vita Hästen, John Dahlström  och Linus Weissbach till Nordamerika … listan kan göras lång över de anfallstalanger som av olika anledningar inte räckt till i Frölundas A-lag.

Istället måste klubben värva.

Som nu tvillingarna Pathrik och Ponthus Westerholm, som Max Friberg.

** Kommentar, Björn?
– Där har vi en utmaning, det känner vi själva, att vi vill bli bättre på att spela in forwards. Backar har vi lyckats bra men, men forwards … där har vi en utmaning inför de kommande säsongerna. Vi vill bli tätare mellan A-lag och juniorlag, jobba tätare kring frågor som … vad är det som saknas för att juniorforwards ska lyckas i A-laget, vad ska vi jobba med för att det ska gå bättre?

** Är det där felet legat? Har ni inte jobbat rätt?
– Samtidigt … kom ihåg att vi fått fram Andreas Johnson, Anton Blidh, Pontus Widerström … killar som gjort en resa. Det är alltid olika ”case”.

** Men har det ändå inte saknats något i er utbildning av forwards?
– Vi håller på att titta på det, ska ta fram en forwardsprofil. Vi har skapat en backprofil, vad som förväntas av en back, nu arbetar vi med en forwardsprofil. Vad krävs för en forward som ska spela i SHL i dag? Vad förväntas? Det blir som ett slags läroplan för juniortränarna.

– Sedan är det också så att de här skickliga spelarna i juniorlaget, om de ska ta en större roll i A-laget så tar det tid. Lättare för en sådan som Anton Blidh, en som har den profilen, spela i en fjärdekedka, spela PK. En kille som Joni Ikonen behöver mer tid, mer tålamod.

Så är det förstås. En ”gnuggare” av Blidhs typ som spelar med stora marginaler är lättare att kasta in än en tekniskt skicklig spelare (Ikonen) som mer ska driva spel, som tar större risker, och därför lättare kan tappa pucken på fel ställen.

Samtidigt tycker jag resonemanget haltar en aning.

Frölunda, som säger sig premiera spelare som vill något, hade inga problem att skola in (och ge rejält med istid) vågat spelande backar som Jacob Larsson, Filip Westerlund och Rasmus Dahlin.

En ung center som Christoffer Ehn fick inte alls samma möjlighet att göra misstag, för honom tog det längre tid att få samma förtroende.

** Känns som ni haft större tålamod med backar, Björn?
– Svårt att säga om vi haft det, olika faktorer som påverkar. Generellt sett krävs det stort tålamod från alla parter. Sedan har vi haft exceptionella backar, Jacob gick i första rundan, Rasmus kommer göra det, Filip … det är världsbackar som slagit sig in.

** Du ser även Filip Westerlund som framtida världsback?
– Ja. Han var riktigt bra i VM. Men vad gäller forwards – vi har ett jobb att göra, absolut.

Björn Liljander i förbundets tjänst, som assisterande tränare i U18-landslaget. I förgrunden en annan assistent till Torgny Bendelin: Niclas Hävelid. Foto: CHRISTIAN WAHLGREN/PUCKSNACK
Björn Liljander i förbundets tjänst, som assisterande tränare i U18-landslaget. I förgrunden en annan assistent till Torgny Bendelin: Niclas Hävelid. Foto: CHRISTIAN WAHLGREN/PUCKSNACK

Forwardsprofilen blir intressant att ta del av, för inget snack om att Frölunda behöver få fram mer eget här.

Av ekonomiska skäl.

För att få in mer själ.

– Målet är två, tre spelare från akademin till A-laget varje år. Sedan vet vi att det inte alltid går, ibland kan någon behöva ut i allsvenskan och stå på tillväxt, men målet är uttalat. Det är så vi ska mäta vår akademi. Antalet A-lagsspelare är kvittot på hur vi ligger till. Hur många som draftas (NHL), det är en bonus, vi strävar efter att få fram killar till det här omklädningsrummet.

Liljander säger detta samtidigt som han pekar in mot Frölundas kabyss i det som klubben numer benämner sitt ”campus”, men med tanke på hur lätt föreningen släppte ifrån sig kulturbärare (och synnerligen skickliga spelare) som Patrik Carlsson och Nicklas Lasu kan jag inte hjälpa att undra:

** Finns det en risk att 2006-syndromet upprepas, Björn? Att  ni glömmer den egna verksamheten och bara värvar stort och fint utifrån?
– Föreningen har sådan struktur, har kommit så långt, vi har skapat en sådan tro på vår filosofi, rekryterat tränare utifrån den filosofin, att vi ska jobba med unga, att vår akademi ska producera, plus att vi ska rekrytera unga, lovande spelare … det är helt annan struktur i dag än då.

** Ja …?
– Så jag vågar påstå att klubben lärt sig läxan, av resan efter 2006, inte minst av vad som hände ekonomiskt. Det finns inte någon risk att vi sätter oss i den sitsen igen. Det finns inte de resurserna att värva spelare på det sättet. Vi måste bli självförsörjande till stor del, få utveckling på killarna.

Spännande tankar.

Intressanta att följa resultatet av.

Under U18-VM kunde Björn Liljander på nära håll studera hur "hans" unga Frölundaspelare skötte sig. I bakgrunden: förbundskaptenen Torgny Bendelin. Foto: CHRISTIAN WAHLGREN/PUCKSNACK
Under U18-VM kunde Björn Liljander på nära håll studera hur ”hans” unga Frölundaspelare skötte sig. I bakgrunden: förbundskaptenen Torgny Bendelin. Foto: CHRISTIAN WAHLGREN/PUCKSNACK

Till nästa säsong är det tveksamt om det kommer upp några forwards, men i pipelinen finns lovande grabbar som Joni Ikonen, Oliwer Fjellström, Jacob Peterson och Kalle Miketinac, alla födda 1999, alla med i nyss avslutade U18-VM.

Albin Sethson (1998) och Jesper Emanuelsson (1999) är andra spelare Frölunda har förhoppningar på.

Går vi något längre ner i åldrarna är Samuel Fagemo (2000) och Lucas Raymond (2002) superdupertalanger som kan bli i princip hur bra som helst.

Men då vill det till att Frölunda får fart på sin forwardsutveckling.

Det vore ju synd om även dessa spelare skulle köra fast.

** Björn, om inte den nya forwardsprofilen får önskad effekt?
– I så fall har vi misslyckats, absolut. Vi måste lära dem (unga spelarna) rätt saker, rätt beteende, jobba med dem slaviskt, och om de cashar in – då är det bara en tidsfråga, skulle jag vilja säga.

Lite av en ödesfråga, skulle man också kunna säga.