Snacka med Leman

50/50 om Grundström kommer tillbaka till Frölunda

FRÖLUNDA: En del  väntade besked, några jag tänkte lägga några rader på, men först bara detta:

Chicago Blackhawks trejdade rättigheterna (utgående kontrakt) sin högst kompetente andremålvakt Scott Darling till Carolina Hurricanes för en tredjerunda i sommarens draft, något som man indikera att Hawks kommer gå med någon av AHL-målisarna Lasse Johansson eller Jeff Glass säsongen 17/18.

Eller så får vi se GM Stan Bowman trejda till sig en keeper att backa upp Corey Crawford, vem vet. Nå, ett spännande fönster öppnade sig för Lasse Johansson i alla fall, Lasse (kontraktet går ut) som noterade 90,70 och 2,70 i svaga AHL-laget Rockford IceHogs den gångna säsongen.

Rockford använde inte mindre än fyra målisar, Lasse vann tolv starter, förlorade 17, och … tja … känns väl inte som det finns en given backup för Bowman att hämta här. Men det finns lönetak och annat att ta hänsyn till, så … vi får se.

Nu, till det väntade:

Carl Grundström – en tuffing? Jodå, han kan inte bara göra mål, han står upp för sig själv på isen också. Foto: BILDBYRÅN
Carl Grundström – en tuffing? Jodå, han kan inte bara göra mål, han står upp för sig själv på isen också. Foto: BILDBYRÅN

** Carl Grundström:
19-åringen skrev på sitt kontrakt med Toronto Maple Leafs, ett treårs så kallat entry-level contract. Här visste ju Frölunda hela tiden att det skulle ske, Grundström kommer åka över på camp i sommar och höst, vill Leafs använda honom i NHL så är det goodbye, Sweden – annars kommer han tillbaka för ännu en säsong i Sverige.
Hur sent ”Grusse” återvänder är i så fall helt beroende på när han ”skärs bort” från Leafs trupp.
Inget snack om att Brendan Shanahans och Mike Babcocks lag tror på sin svensk, i Toronto Sun jämfördes han med fint folk. Assisterande general managern Mark Hunter sa:
”To me, he’s like a Brendan Gallagher — spunky. He plays a hard two-way game. He’s a Leo Komarov type of player.”
Ni som följer NHL vet därmed hur Leafs ser på Grundström, som en lagom elak, småful, hård och tuff forward.
Grundström kommenterade liknelsen med Gallagher (Montreal) och Komarov (Toronto):
”I also like to play with the puck. I’m a hard-working forward who scores some goals here and there.”
Min gissning: 50/50 om Grundström kommer tillbaka, måste jag tippa säger jag att han gör det. Men Grundström med sin tuffa, fräna spelstil, parat med målsinne, har en framtid i NHL – inget snack om den saken.
Intressant här: blir Victor Olofsson (Buffalo Sabres) näste man att skriva på NHL-kontrakt?

Brendan Gallagher – uppskattad NHL-forward i Montreal, landslagsman för Kanada. Foto: BILDBYRÅN
Brendan Gallagher – uppskattad NHL-forward i Montreal, landslagsman för Kanada. Foto: BILDBYRÅN

** Casey Wellman
Ska till Sotji i KHL. Här hade ju flera Frölundafans hoppats på en fortsättning i Sverige, men jag har hela tiden sett det som närmast omöjligt; precis som Ryan Lasch utnyttjade sin fina 15/16-säsong för att skaffa sig ett mer välbetalt kontrakt (Bern) så ville Wellman casha in nu.
Kändes självklart hela tiden, även detta har Frölunda räknat med.
Wellman till Oscar Fantenbergs Sotji, men som trogna bloggläsare vet hoppas Fantenberg på ett NHL-kontrakt nästa säsong. Verkar vara ett sådant på gång.

** Kristian Vesalainen
Såg att Frölunda gjorde det hela officiellt nu, att den inte alls nöjde 17-årige supertalangen lämnar. Ni vet ju vad han sagt, vad som hänt, det blir HPK hemma i Finland om inte NHL-klubben som draftar honom i sommar hellre vill ta över ”Vesa” direkt – och det håller jag inte för omöjligt. Kanske juniorhockey, smala rinkar, bli van vid nordamerikansk hockey. Vesalainen valdes förresten till MVP i nyss avslutade U18-VM. Den nivån, alltså.

** Jakob Stenqvist
Den Morafostrade 19-årige backen är, det visste ni också, inte tänkt för SHL-spel nästa säsong, ska stå på tillväxt i Björklöven – som kanske blir mer av en samarbetsklubb nu när tränaren Fredrik Söderström lämnat Oskarshamn? Förra året trodde Frölunda mycket på Johannes Johannesen som dock behövde ett allsvenskt år, den här gången är förväntningar och tempo lägre gällande Stenqvist.

***

Frölunda? Kommer säkert, tror jag, fylla på med någon mer back, i sommar eller under säsongen, och det behövs, för det finns ju frågetecken kring såväl Jonathan Sigalet och Matt Donovans förmåga att hålla konsekvent hög nivå.

Ett stort i det första fallet, ett mindre i det andra, det är i alla fall min åsikt. Till skillnad från många läsare kan jag ju verkligen se Donovan ha ett riktigt bra andraår.

Nå, Frölunda tror på båda, och skulle det inte komma in något mer tillskott på backsidan vilar nog en del av sportchefen Fredrik Sjöströms framtida rykte på att både kanadensaren och amerikanen håller riktigt hög nivå.

Om lagbygget skrev jag så här nyligen. Det mesta gäller fortfarande.

Vi är bara i slutet av april, ni vet hur mycket som kan hända.