Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Snacka med Leman

Mycket modiga män, mycket modiga män

ISHOCKEY: Eddie Läck, John Klingberg, Anton Strålman, Oliver Ekman Larsson, Alexander Edler, Victor Hedman, Elias Lindholm, Carl Söderberg, Joakim Nordström, Victor Rask, William Karlsson, Gabriel Landeskog, Marcus Krüger, Joel Eriksson Ek – och vem vet, kanske Jonas Brodin, Alexander Wennberg och William Nylander också.

Vad har de gemensamt?

Att de ska spela VM för Sverige? Visst, men något mer:

De är alla mycket modiga män.

VM-spelare, Dallas Stars-backen John Klingberg. Foto: BILDBYRÅN
VM-spelare: Dallas Stars-backen John Klingberg. Foto: BILDBYRÅN

Med alla förstärkningar från NHL målas nu det här VM-laget upp som bland de bästa vi haft, speciellt på backsidan, och förväntningarna stiger.

NHL-spelarna – de kan (nästan) inte vinna.

Antingen gör de sitt jobb, tar Sverige till åtminstone final, helst ska den vinnas, då har de gjort det de skulle.

Eller så räcker inte det här svenska laget så långt, det blir kanske förlust i en kvartsfinalrysare, kanske ett snäpp längre, semifinaltorsk och platt fall i bronsmatchen, och då … tja, ni vet.

* Folk – som inte har en aning om hur sargade hockeykroppar mår, som inte vet hur förluster tar på psyket – kommer snacka om NHL-stjärnorna som överskattade, överbetalda, värda inte ens tre kronor, och spy galla på sociala medier (jag minns hur sågad John Klingberg blev för ett eller annat felpass häromåret).

Svenska truppen till en förturnering i Tjeckien. Alexander Edler ansluter senare.
Svenska truppen till en förturnering i Tjeckien. Alexander Edler ansluter senare.

* Krönikörer – som ibland tenderar att bli lite för blågula för min konservativa smak – kommer sätta ihop sex bokstäver till det överutnyttjade ordet ”fiasko”, kritisera spelare som inte lever upp till folkets förväntningar.

Ibland hör man hur svenska NHL-spelare som inte kommer till VM kallas för svikare, för att de inte ”ställer upp för sitt land.”

Jag skulle vilja säga så här:

Landeskog & Co, besvikna och slitna efter en misslyckad säsong, har så starka känslor för land och förbund, är så sugna på att leda Sverige till framgång, att de kommer hem till ett VM som egentligen är ett ”VM”, trots att de riskerar att sågas och avsluta hockeyåret med ännu en stor motgång.

Mycket modiga män.

All heder åt dessa. All heder.

VM-spelare: Colorado Avalanche-kaptenen Gabriel Landeskog. Foto: BILDBYRÅN
VM-spelare: Colorado Avalanche-kaptenen Gabriel Landeskog. Foto: BILDBYRÅN

Till sist: alla som kan något om lagidrott vet att flest stjärnor, flest ”stora namn”, inte per automatik är liktydigt med framgång. Det betyder inte att jag säger att Rikard Grönborg gjort fel i sin laguttagning, det är en annan diskussion, jag är inte inne på den vägen här, det var mest ett konstaterande.

Den som inte tror mig kan ju alltid fråga ryska hockeyfans …