Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snacka med Leman

Hatten av för Loob, kan göra mycket för klubbarna i Europa

Håkan Loob, GM/sportchef i Färjestad, slutar efter den här säsongen. Foto: BILDBYRÅN
Håkan Loob, GM/sportchef i Färjestad, slutar efter den här säsongen.Foto: BILDBYRÅN

SHL: Håkan Loob är inte bara en av svensk hockeys alla största spelare genom tiderna (den ende blågule lirare som gjort 50 mål i NHL).

Han är en av de största ledarna också.

Under Loobs 20 år som ledare i Färjestad har klubben spelat elva SM-finaler och tagit fem SM-guld.

Ett sådant facit – det skojar man ta mig fasen inte bort …

En målmedveten herre, inte bara på isen. Grymt tävlingsinriktad, hetlevrad (fråga valfri domare), med en ruskig vinnarattityd.

Efter den här säsongen är Loobs tid i Färjestad över, kapitlet FBK är färdigskrivet, det berättade han på en presskonferens i dag, och inga svar om framtiden gavs.

Men jag hoppas Loob tar en än mer aktiv del i EHC – Alliance of European Hockey Clubs, ni vet den rätt nya organisationen som för klubbarnas talan, som redan fått IIHF (internationella förbundet) att senarelägga VM och vars nästa strid handlar om att bli av med Channel One Cup och göra Sweden Hockey Games till en enda landskamp.

Loob är redan en av EHC:s vicepresidenter.

Jag hade gärna sett honom lägga än mer krut här, använt sitt namn, sin status, sitt renommé till att förbättra villkoren för hockeyklubbarna i Europa så de inte tappar än mer mark mot KHL.

Alldeles oavsett: hatten av för en enastående karriär, Håkan – på och utanför isen.

Undrar förresten vem som tar över i Färjestad. Torsten Yngveson, klubbchef i Bik Karlskoga, har nämnts, en vacker dag är väl det här Rickard Wallins jobb – men är den dagen redan här?

Håkan Loob under NHL-tiden. här efter en match med Calgary i Washington 1989. En gotländsk cowboy ... Foto: BILDBYRÅN
Håkan Loob under NHL-tiden. här efter en match med sitt Calgary i amerikanska huvudstaden Washington D.C. 1989. En gotländsk cowboy … Foto: BILDBYRÅN