Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Roligare hockey på liten rink”, enligt NHL-stjärnorna

ISHOCKEY: Grym stämning i Scandinavium i lördags, inte bara för att det var konstant spelande på elorgeln (men det betydde mycket – lär av detta, SHL-klubbar, lär av detta!).

Nej, det fanns en annan orsak. Den smalare rinken.

Scandinavium i lördags, här  ser ni att sargerna nu står närmare isen än vid en SHL-match.
Scandinavium i lördags, här ser ni att sargerna nu står närmare isen än vid en SHL-match.

Intensivare, fler närkamper, snabbare till målchanser. Publiken tjöt av upphetsning och förväntan mycket oftare än när rinken är fyra meter bredare och målchanserna därmed är svårare att skapa.

Jag snackade med några NHL-stjärnor om detta, och deras åsikt var tydlig:

”Krymp rinkarna i Sverige.”

Hämtat från http://icehockey.isport.com. Samtliga mått i fot.
Hämtat från http://icehockey.isport.com. Samtliga mått i fot.

Cirka 26 meters bredd i NHL, 30 i Europa. Den där skillnaden kan ni säkert. Nicklas Bäckström, Washington Capitals, svarade så här på frågan om vi skulle göra något åt den:

– Jag tycker personligen det. Det blir roligare hockey, tycker jag. Sedan … kanske roligare för fansen, publiken också. Det går lite snabbare, allt kan hända.

Argumentet emot, för den här diskussionen har ju förts förr, är ofta att den svenska stilen (spelskicklighet, teknik) skulle förstöras om våra spelare växte upp på mindre ytor.

Henrik Sedin, Vancouver Canucks, sa emot här:

– Ju mindre rink desto fler ”touch” blir det ju på pucken för en ung kille. Det har de börjat med där borta, spelar tvärs över isen istället för på stor plan, de har sett att det är sex till tio gånger fler pucktouchar för en ung kille eller tjej.

Sedan sa ”Henke” något mycket intressant, tyckte jag:

– Som liten i Sverige, de som åker bäst skridskor tidigt, de gör sex-sju mål, man utvecklar inte spelsinnet lika mycket, mer skridskoåkningen.

Mindre rink skulle alltså, enligt Henrik Sedin, kunna skapa smartare hockeyspelare, inte nödvändigtvis betyda att svensk hockey tappar något av sina kvalitéer.

– Jag tror i alla fall att ett mellanting hade varit bra, att vi och Nordamerika hade kunnat mötas, att vi haft samma mått på rinkarna på båda sidor (av Atlanten), sa Sedin.

När jag träffade Daniel Alfredsson, Ottawalegendaren som tillsammans med Mats Sundin och Nicklas Lidström är ”rådgivare” (advisor) till det svenska World Cup-laget, poängterade han:

– Så där är det ju i Finland, flera av rinkarna där är mindre,  mittemellan nordamerikanska och europeiska mått.

** Du förordar också mindre rinkar?
– Svår fråga, det finns två sidor, men … jag gillar verkligen liten rink, det händer mer. Jag visste inte hur mycket jag gillade det innan jag flyttade över till Nordamerika.

Henrik Lundqvist, den store publikfavoriten i Scandinavium med New York Rangers som klubbadress, lyssnade intresserat när jag ställde frågan om liten eller stor.

Svaret kom rätt snabbt:

– Jag tycker hockeyn blir roligare på liten rink. Intensivare, mer kontakt. Hockey är bra när det är mer kontakt, det är enklare att få mer kontakt på liten rink. Sedan, visst kan det finnas fler kombinationer på stor rink, men farten får du automatiskt upp på liten rink.

** Ser du en risk att det inte skulle vara bra för unga killar och tjejer?
– Någonstans kanske man ska ta en funderare på om man ska ha samma ”size” överallt. Jag tycker personligen det hade varit en tanke. För att hockeyn är lite roligare på mindre rink, just för intensiteten. Allt går snabbare, mer in på ml, enklare så. Fler tacklingar, inte så stora ytor i hörnen; något att tänka på, absolut.

***

Så, vad tycker ni – håller ni med? Själv tyckte jag det var intressant att det var väldigt kloka spelare som uttalade sig för mindre rinkar, det var inga ”brunkande” ytterforwards, det var två kloka centrar (Sedin, Bäckström), en intresserad, analyserande målvakt (Lundqvist), och en mycket meriterad anfallare (Alfredsson) vars spelsinne var av hög klass.

Jag håller helt med Henrik Lundqvist här:

Något att tänka på, absolut.