Snacka med Leman

”Vi blir en stark part”, säger Grauers om nya EHC

Den nybildade organisationen, Alliance of European Hockey Clubs (EHC), ska ge klubbarna större makt.

* Över sina spelare.

* Över landslagen och dess turneringar.

Ni läser mer om nyheten här.

Frölundas ordförande Mats Grauers var, tillsammans med GM Christian Lechtaler, med på onsdagsmötet i Düsseldorf där beslut fattades och en interimstyrelse för EHC bildades.

Det här är att projekt som framför allt Färjestads Håkan Loob rattat under ett års tid, nu har de europeiska klubbarna nappat och är på väg att skaffa sig en maktposition.

Precis som handbollen.

Precis som fotbollen.

** En maktförskjutning, Mats Grauers, från förbunden till klubbarna?
– Så är det ju. I dag som enskild klubb är det svårt att få gehör, vi måste samla alla. Nu blir vi en stark part; makten ska ligga hos klubbarna, jag tror på detta.

EHC vill ha större inflytande på hockeyn i Europa, men också detta:

– Vi vill ha insyn, vad gör IIHF (Internationella ishockeyförbundet) med pengarna? Vi vill att det ska komma klubbhockeyn till större del om det finns överskottsmedel, säger Grauers.

I korthet kan man slå fast följande:

* EHC ger klubbarna makt.

* IIHF ska inte kunna göra något utan att först fråga EHC.

Där har ni maktförskjutningen, ungefär som att Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) först måste kolla med Karl-Heinz Rummenigge (president för fotbollens European Club Association, gamla G14) innan man fattar sina beslut.

Mest intressant för allmänheten – konflikten mellan klubblag och landslag.

* Det handlar om hur många landslagsturneringarna ska vara.

* Det handlar om när de ska spelas.

* Det handlar om att klubbarna vill ersättas.

EHC kommer slåss för sina rättigheter, med en och samma röst kan klubbarna ställa krav om förbunden ska få lov att  ”låna” spelarna för nationell tjänstgöring.

Mats Grauers:
– Till exempel vill vi förhandla med förbunden om spelordning, vi vill att VM spelas senare på året så nationella ligorna kan få en bättre spelordning.

Orsaken är enkel: publiksiffrorna (i alla fall i SHL) är traditionellt låga i september, början oktober. Senare start, senare avslutning, det ska bygga ekonomiskt starkare klubbar. Och då får VM flytta på sig, i alla fall om EHC får som man vill.

** Euro Hockey Tour, Mats?
– Antingen kortare landslagsuppehåll, eller inte så många. Generellt upplever klubbarna att det är hög belastning på de bästa spelarna, i många fall kommer de inte ens hem i spelbart skick.

** Här kommer ni jobba för en ersättning?
– Ja. Någon form av kompensation om spelarna är skadade. I dag står vi bara där och konstaterar att … ”oj, här var fem man borta”, men vi har ändå en lönekostnad.

Transferavtalen med NHL, som i dag tecknas av de olika ländernas förbund, är också en punkt där EHC vill ta kontrollen.

Där har ni maktförskjutningen igen, från förbund till klubbar.

Vid onsdagsmötet i Düsseldorf, där över 50 klubbar från 15 länder närvarade, fattades alltså beslut att gå vidare med projektet som ursprungligen startades av Håkan Loob och de sex SHL-klubbarna Luleå, HV71, Djurgården, Frölunda, Färjestad och Linköping.

Nu är Hockeyeuropa med.

I sommar ska det första styrelsemötet hållas.

Sedan börjar matchen mellan EHC och förbunden. Spännande att se om det blir en strid, eller om IIHF – ungefär som skett inom handbollen och fotbollen – inser att man får göra en del förändringar för att få tillgång till de bästa spelarna.