Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Snacka med Leman

Kina lockande marknad för NHL

För egen del skulle jag gärna se att NHL la ner det här med OS, att World Cup spelades regelbundet istället.

Men för er som gillar de bästa spelarna influgna (och utflugna) i all hast till ett olympiskt spel, ni ska nog applådera det faktum att Peking fick vinter-OS 2022.

Vet ni hur många kineser som såg OS-finalen Tre Kronor–Kanada förra vintern?

Svar: 120 miljoner.

Ni förstår själva vilken marknad det finns i ekonomiskt starkt växande Kina, och hockeyintresset är rejält på gång i jordens folkrikaste land. Rinkar byggs, allt fler spelar, och numera sänds flera NHL-matcher live varje vecka – med bra tittarsiffror, trots tidsskillnaden.

Jag läste i vintras en intressant TSN-artikel där det berättades att en högt uppsatt på kinesiska TV-bolaget CCTV sagt att NHL lovat att komma till OS om det skulle avgöras i Peking.

Dementier från NHL-folk, som sig bör.

Men det är förstås en bra gissning att NHL ser varje möjlighet att bygga intresse för världens bästa sport i en marknad som är enorm, där allt fler har allt mer pengar.

Även KHL suktar ju efter den kinesiska marknaden, Kina sägs ofta vara nästa land att ha ett lag i den ryska hockeyligan, kanske redan till säsongen 2016/2017.

***

Det här med Kina och mänskliga rättigheter?

Absolut en diskussion värd att ta.

Men det var sommar-OS där för ett tag sedan, fotbolls-VM ska spelas i Qatar (med dess genomvidriga förhållanden inte minst för gästarbetare), så jag tillät mig att ventilera mina tankar vad gäller Kina och hockey trots allt.

Så länge vi glatt köper varor från Kina är det kanske svårt att säga ”… men ni får inte arrangera idrottsevenemang”?

***

Huruvida NHL är suget att skicka sina spelare även till 2018-OS i Pyeongchang, Sydkorea, återstår att se. Det går förstås att skippa det men återkomma fyra år senare, men gissningsvis är det ändå så att om NHL ser möjligheter att växa i Kina så är det en bra idé att inte skapa ett hack 2018.

Kanske. Vem vet hur de nordamerikanska bossarna tänker …?