Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Undrar om FBI räcker för att fälla Blatter

Mycket Fifa i dessa dagar. Är det inte korruptionen så är det krav på att kalla damernas VM i fotboll för just dam-VM och inget annat.

Det första är det stora.

Det andra är … tja, jag undrar lite över det där; låt mig återkomma.

Att Fifa är korrupt har ”alla” vetat om, åtminstone sägs det så i branschen, men lik förbaskat har ingen kommit åt problemet.

Inte förrän nu.

När USA:s åklagarämbete och FBI la sig i saker och ting för att det begicks brott på den amerikanska bakgården.

Det är kanske inte så dumt att ha USA ibland i alla fall, eller vad säger alla som reflexmässigt klankar ner på det stora landet i väster?

Jag såg presskonferensen i går, det verkar onekligen som om  FBI & Co har torrt på fötterna, och det gav en ruskig status när USA:s justitieminister Loretta Lynch la ut texten.

Att jag sedan bara tänker på Loretta Lynn när jag hör fru Lynchs namn, det är ju mitt problem …

Som en som avskyr fusk och falskspel älskar jag det amerikanska initiativet, det ska bli grymt kul att se vad det leder till.

Kommer det nya korrupta ledare efter de som åkt fast eller kan Fifa reformera sig självt så att grogrunden för korruption verkligen försvinner?

Kan Sepp Blatter sitta kvar eller kan till exempel Uefa trycka på så hårt att den kontroversielle schweizaren ryker, må det vara i morgon fredag eller om Fifas möte uppskjuts?

Min känsla, utan att följa storfotbollen så intimt som många andra, är att Blatter är lika smart som han är hal, det lär knappast finnas bevis mot honom, även om han självfallet inte är så ovetande och oskyldig som han vill få det att verka.

Uefa generalsekreterare Gianni Infantino (åh, detta barnsligt underbara namn!) dundrade på stenhårt, såg jag, han snackade om att korruption är djupt rotat i Fifas kultur, och det kom på tal att bojkotta fredagsmötet.

Men alla är inte lika indignerade som Infantino. Det finns många andra som levt i behaglig symbios med Blatter, inte minst vill Ryssland göra allt för att inte båten ska skakas om; det kommer ju ett VM i Moder Rossija om tre år, så ju lugnare i Fifa desto bättre.

Om det nu är så att Sydafrika köpte sig till VM 2010 så kan vi ana (inte veta) att Putin & pojkarna visste precis hur de skulle agera för att få arrangera ännu ett stort PR-event, bara fyra år efter Sotji-OS.

Det snackas om separata, schweiziska undersökningar kring hur Ryssland fick VM 2018 och Qatar 2022, det är klart att det vore glädjande om bindande bevis togs fram och båda mästerskapen flyttades.

Men jag är tveksam till att så sker.

Vi hade behövt FBI till det, och FBI bryr sig inte så värst mycket om vad som händer här borta hos oss.

Får jag gissa är det här inte slutet på Sepp Blatters era.

Men visst, hoppet har tänts. Kanske är detta droppen som urholkade bägaren för ett antal tunga sponsorer?

***

Här läser ni förresten en bakgrund, om ni vill ha en snabb sådan.

På expressen.se kommer skicklige Ludvig Holmberg leverera gott om artiklar, bara att hänga med där.

***

Skärmavbild 2015-05-28 kl. 11.13.37 Fyrans Patrick Ekwall twittrade om Fifas krav på att sommarens VM i fotboll för Lotta Schelin & Co måste benämnas ”Fifa dam-VM” och inget annat.

Den första reaktionen var ”Åh, herregud…”, den andra kom efter att jag sett en del svar Patrick fick, från män som tog chansen att hacka på damfotboll.

Just det kommer jag aldrig riktigt förstå.

”Ge fan i att titta på det du inte gillar”, är en enkel regel.

Sedan vet jag inte … en sak att Fifa är noga med att lansera det som FIFA Women’s World Cup, en annan är väl att behöva säga det gång på gång i en sändning.

Inte säger väl kommentatorerna ”Välkomna till FIFA World Cup” varje gång det är ett VM för herrar?

Det är en marknadsföringsgrej, ungefär som när damerna själva valde att kalla sin allsvenska för Damallsvenskan.

Jag ser annars ytterst få tillfällen då det måste påpekas att det är just ett ”dam”-VM, det framgår ju tydligt av sammanhanget när spelarna heter Hedvig, Amy och allt vad det kan vara.

Dessutom finns ju inget annat VM att blanda ihop det med.

Min kloke (han håller på Ipswich, smartare blir man inte) TV4-kollega Daniel Kristiansson ska kommentera från Kanada, jag skulle bli förvånad om han konstant pratade om Fifa dam-VM eller ens dam-VM.

Nå, en kul sak är ju att svenska medier gick igång på detta i går.

Låt mig påminna om en tweet jag la ut för några veckor sedan, det handlade (om jag inte blivit helt senil) om text-TV som hade en rubrik där det bara stod just ”dam-VM”, det berättades inte ens om vilken sport det var!

Dam-VM … är det kortspelet, skulle man ironiskt kunna undra.

Minns inte att någon annan än jag reagerade.

Då var det inte så farligt, tydligen.

Via MrMadhawk och Robert Pettersson såg jag dessutom i morse hur Aftonbladet, i samband med hockeyfesten i Malmö nyligen, noga poängterade att det handlade om dam-VM, trots att artikeln illustrerades med en bild på målvakten Valentina Lizana Wallner.

Så … det är inte riktigt så lätt som att kasta sten på Fifa här. Många glashus riskerar gå sönder då.

***

I dag väntar ett intressant seminarium nere hos Carl Fhager & Co på Maqs, kallat Maqs Sports Law Arena.

Återkommer om det finns något att berätta därifrån.

Ha det gott, alla.

Den som orkat läsa ändå hit förtjänar en medalj. Dessvärre får ni nöja er med mina varmaste tankar.

***

Loretta Lynn, för den som inte har koll.