Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Snacka med Leman

Snart är nog Prio-Nisse blåvit igen

Maqs Sports Law Arena bjöd inte på en massa syre (Jonas Lundén och jag hade svettiga pannor), men en jäkla massa intressant folk som snackade om detta:

## Framtidens lotterimarknad.
## Fotbollsagenter som blivit ”förmedlare”.
## Fifaskandalen.
## Förbudet mot riskkapitalbolag och tredjepartsägande.
## Sponsring.

Jag ska inte trötta er med detaljer, man bör vara med och lyssna för att till fullo ta till sig, men mannen för dagen var givetvis Nils Wiberg.

Mannen är en born entertainer.

Hans inkassobransch må diskuteras och debatteras av en del, men ingen kan ta ifrån Nils att han brinner för idrotten, och när han engagerat gick igång på scenen höll både headset och någon pryl bakom honom på att flyga all världens väg.

”Ta det lugnt, Nisse”, skojade scengrannen Stefan Lundin och tog ett steg i sidled bort från yvigt viftande Wiberg.

Karln hade dessutom skor som fått Patrick Ekwalls svåra pjuck att framstå som vore de köpta på Myrorna.

Vilken man …

Nå, lite mer seriöst då: Nils pratade om det här med att han som företagare vill ha mer insyn i vart hans pengar går; det är ingen nyhet för er att han känner så, ingen nyhet heller att jag känner det finns en klar poäng i det resonemanget.

Att pumpa in fem-tio miljoner och inte ha någon aning om vad föreningen ska göra med cashen, tänk sedan om det väljs in en ny styrelse med helt andra åsikter … nä, aldrig att jag satsat pengar utan vissa krav om jag varit stadd vid kassa som Prio-Nisse.

Det är något vi kommer se mer av i framtiden, tror jag, att partners, investerare, vill vara med och veta lite vad som händer i idrottsföreningarna, inte så att det ska avgöra vem som ska värvas, men i alla fall ha lite koll på hur pengarna används.

”Jag vill till exempel kunna avgöra om pengarna ska gå till akademien”, sa Wiberg – och då reagerade jag.

Så specifik måste man väl kunna vara redan i dag?

Jag tog upp det med Nisse som direkt berättade:

– Ja, det kan man, det fick jag reda på nu, jag pratade med Stefan (Elfsborgs Andreasson) om det förut. Nu fick jag idéer vad jag kan göra…

Proritet Finans är redan hälftenägare (med Serneke) i Göteborgs Nya Arena ute i Kviberg, den som invigs i sommar.

Wiberg lyssnade noga när jag sa att det här med att gå in med pengar i en akademi väl är ett utmärkt sätt om man vill få ut max för sina pengar; ingen risk att köpglada sportchefer värvar mittfältare till höger och vänster, istället vet man att pengarna läggs på att utveckla unga spelare och ge dem bästa förutsättningar att lyckas.

Jag fick ett ivrigt nickande till svar.

Av en annan källa, en ex-blåvit med löd i dojan, fick jag info som bekräftade det jag kände efter mitt samtal med Nils Wiberg: det stora avtalet med Blåvitt som elitförening må vara över, men det kan nog hända nya, spännande saker på ungdomsfronten.

Ta det som ett tips.

Ibland får även jag till det.

***

Den stora skillnaden, som jag förstår det, mellan ”agenter” och ”förmedlare” är att Fifa tagit sin hand från hela processen.

Inget pappersjobb för Fifa.

Nu upp till nationella förbunden att ge något slags tillstånd till den som vill hjälpa spelare genomföra en övergång.

Klart lättare att bli förmedlare än agent, inget stort prov att klara av, det kan möjligen öppna för ”fel folk”, till exempel föräldrar som vill tjäna pengar på sina barn.

Till sist tror jag dock skillnaden blir liten, spelarna väljer de representanter som är bra och har gott rykte, detsamma gäller klubbar, sedan må huvudpersonerna kallas agenter, förmedlare eller hästhandlare …

***

En annan spännande tanke: nu när klubbarna inte kan ha några ”intressenter”, riskkapitalbolag som köper rättigheterna till spelare för att casha in vid framtida spelarförsäljningar – betyder det att fler tänker som Nils Wiberg och hellre lägger pengar på akademierna?

Svenska klubbar får svårare att värva dyrt men får i gengäld fram fler egna spelare?

Bara en tanke.

Tyck gärna om ni har egna.

***

Pratade med Blåvitts Gustav Svensson under fikapausen när Nils Wiberg kom fram, berömde ”Gurra” för en bra säsong och undrade: ”Hur orkar du springa så mycket?”

Då plockade den blåvite mittfältaren fram morotskakan han höll i handen och sa med ett leende: ”Därför”.

Tyckte jag var lite kul …

Så mycket som Gustav springer i varje match hade han ju behövt äta en hel morotskaka, inte bara en liten bit.

***

Carl Fhager och Mari-Anne Lindhardt höll skickligt i den här dagen, tyckte jag.

Krävs en del för att hålla folk igång under X antal timmar.

Det gjorde ni bra, Fhager och Lindhardt.

***

Kul avslutningsdiskussion med bland andra Mikael Nilsson, Håkan Sandberg och GP-Balkander. Ämnet: när ska man börja träna försvarsspel?

Vi var inte alla överens.

Men vi hade kul.

Hade jag inte redan skrivit så långt så hade jag delgett er lite, men allt började med landslagets problem att få fram mittbackar.

Jag poängterade i och för sig att de inte är så dåliga egentligen men att landslagsorganisationen (eller bristen på den) kanske gör dem det, och så … tja, så där började det.

Adjö för nu.