Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Bara för pengarnas skull” vore också okej, Tobbe

Oron för att i Sverige framstå som en som gillar att tjäna pengar är rätt fascinerande. Det finns fortfarande ett ”usch” och ”fy” kring hög lön, hög ersättning, oavsett om man är värd den eller inte. Är vi missunnsamma ibland? Ja, jag tror det, och det är en smula sorgligt, för att om Kalle eller Stina får en hög lön eller en miljonersättning påverkar det ju inte mig, det är ju inte som att pengarna dras från mitt konto.

Så varför denna avundsjuka när andra tjänar pengar? Det är lite märkligt, om ni frågar mig.

Nå, jag tänker på detta när jag ser att Tobias Hysén känner sig tvungen att i Bladet-Mackans förnämliga artikel närmast be om ursäkt för tidigare uttalanden om att pengarna i Shanghai, Kina, är så bra att det inte går att säga nej till. Tobbe citeras i Bladet: ”Den ekonomiska biten är viktig, det är bara att vara ärlig med det. Men hade man inte kunnat bo där hade jag inte hoppat på det för alla pengar i världen. Jag har kanske uttryckt mig lite dumt om den biten tidigare och lagt för stor vikt vid det. För det är också en bra möjlighet för familjen, ett äventyr. Barnen får chansen att lära sig engelska. Sådant spelar också in.”

Säkert är Hysén – nu officiellt klart för Shanghai – helt ärlig i sitt resonemang. Säkert hade inte IFK-kaptenen tagit fru och barn med sig till Kina om tillvaron verkade vedervärdig. Men om? Om pengarna varit så bra att han känt att … nej, det här kan jag inte säga nej till, det tryggar familjens ekonomiska framtid, hade han verkligen behövt be om ursäkt för det då?

Verkligen inte. Tycker jag. Men usch och fy-känslan gällande stora pengar är fortfarande så stark i Sverige att Tobbe kände sig tvungen att om inte be om ursäkt så i alla fall mildra snacket att han lämnar Blåvitt bara för pengarna.

Jag är lite nyfiken: är det någon blåvit supporter som tycker att Tobbe, efter att ha gett IFK Göteborg sina bästa år i karriären och stått upp för föreningen i vått och torrt, behöver be om ursäkt?

***

Uppehållet i bloggen blev inte så långt, som synes. Min mamma somnade in i går morse, det var väntat men ändå naturligtvis lite sorgligt, och jag visste inte riktigt hur lång tid allt praktiskt skulle ta. Men med fantastisk hjälp och ett suveränt bemötande av personalen på Trädgårdsgatan 19 A i Falköping så gick det smidigare än jag hade vågat hoppas. Om nu sådana här saker någonsin kan gå smidigt, men … ni förstår säkert vad jag menar.

Allt är inte klart, förstås, men redan i dag fanns i alla fall tid för dessa rader. Kul att vara tillbaka hos er.

***

Okej, nu när vi vet att Hysén+Shanghai=sant så kommer alla änglafans förstås otåligt att vänta på Håkan Mild och hans eventuella agerande. Jag också. Något händer, det tror jag, men jag är inte så säker på att det är ett superstort namn. Snarare en Lasse Vibe till, alltså en spelare som inte är så känd av den breda allmänheten men som fyller ett behov och gör stor nytta på allsvensk nivå.

En som Mathias Ranégie, till exempel. Fast inte han då, såklart – men en sådan typ; stor, stark, med target- och nickkvalitéer.

För övrigt ska det bli väldigt kul att se hur Ranégie lyckas i Watford.

***

Säga vad man vill om Gais nye islänning Asgeir Börkur Asgeirsson, men inte bara är det ett coolt namn – sett till den här bilden så lär han skrämma upp en och annan motståndare i superettan också. Gais historia med isländska värvningar har väl varit så där på slutet (fiasko för Gudjon Baldvinsson och Gudmundur Gunnarsson, även om Hallgrumur Jonasson nog var rätt okej). Hårdrockaren Asgeirsson är defensiv mittfältare, betyder det att Marcus Översjö ses mer som mittback i år, eller är det så att Thomas Askebrand gillar konkurrenssituationen?

***

Till dess att jag ser att Mikael Dyrestam lämnar IFK Göteborg fortsätter jag envist att hoppas på motsatsen.

***

Waris Majeed var bland det bästa jag sett i anfallsväg i allsvenskan när han öste in mål för Häcken 2012. Men i Spartak Moskva har han inte tagit fansen med storm, ghananen ska nu lånas ut till franska Valenciennes. Det är så det är när man byter klubb, mycket ska stämma, relationer ska funka, förtroende ska finnas, allt är inte givet trots en hög kapacitet.

En nåd att stilla bedja om att hade ju varit ett Majeed ville ”hem” till Göteborg och ladda om, men det skulle ju bli aktuellt först om det gick åt helsike även i Frankrike. Och det önskar jag ju inte.

***

Ole Söderberg vaktar Kalmars mål i år, kommer från Molde. Men var spelar brorsan Tom, tro? Knappast i Elfsborg, va? Kanske kan Tom vara intresserad av en återkomst till Häcken om inte Fredrik Björck får ordning på sina ”restless legs”.