Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gott Nytt År – här är några av mina önskningar

När året drar mot sitt slut, då ligger Lemans tankar på lut. Äh, det gör de ju annars också, men bara lite kort, några nyårsönskningar.

FRÖLUNDA
Ett ”snällt” JVM, och fortsatt utveckling.

Fyra A-lagsspelare i JVM-tjänst just nu, min ena önskning är att dessa ska få komma hem skadefria och inte alldeles för slitna. Kanske är det också bra om de matchas igång försiktigt, får vila en match eller två, och där är säkert Roger Rönnberg vaksam.

Min andra önskan är att Frölunda ska fortsätta utvecklas på det fina sätt man hittills visat upp. Nästa steg, känner jag, är att hitta tillbaka till det man snackade om tidigt på säsongen, ”ta pucken på mål”, och kunna kombinera detta tänk med vacker, fin och ibland svår passningshockey. Inte minst viktigt mot lag som krymper mittzonen och vill dra ner tempot för motståndaren.

Får jag in båda mina önskningar vågar jag lova att det blir en kul start på 2014 för alla som gästar Scandiavium.

IFK GÖTEBORG
Fortsatt optimism, fortsatt framtidstro.

2013 var året när det vände, när glädjen och lusten kom tillbaka, när blåvita fans gick med raka ryggar. Det var roligt att se och skriva Blåvitt. Jag önskar att det blir så även 2014. Då menar jag inte att det nödvändigtvis måste bli SM-guld, men att trenden bibehålls, att det fortsätter peka uppåt i föreningen.

Jag skulle vilja se ett IFK Göteborg som lyckas utveckla sitt anfallsspel, utan att tappa den defensiva tryggheten. Hur det går med det hänger förstås på spelartappen. Hur ersätts Tobias Hysén, och kanske än viktigare — vilken mittback ska utmana Mattias Bjärsmyr och Kjetil Waehler? Åh, jag tycker det är synd att Mikael Dyrestam så gärna vill bort; åh, jag tycker det är så jäkla synd. Men Håkan Mild har väl saker på gång, tänker jag. Och ni vet hur det är, inget glöms så fort som gamla spelare när nya slår igenom.

HÄCKEN
Ett bra arenabesked, och ett steg tillbaka på planen.

15 januari ska kommunstyrelsen fatta något slags arenabesked, till dess är Häcken i limbo. Jag hoppas verkligen politikerna kommer fram till en vettig lösning. Efter det kanske Häcken kan gå vidare i det sportsliga jobbet, där handlar det om att komma tillbaka, tillbaka till det självförtroende som präglade 2012.

Peter Gerhardssons män spelar ibland en lite väl svår fotboll, det ska helst vara snyggt och då kan effektiviteten bli lidande. Även om jag gillar att man utvecklar sitt eget spel så tror jag att Häcken kan bli bättre på att hitta en hälsosam mix här. Men framför allt hoppas jag på en större defensiv trygghet, det är grunden till allt, och där är en hel och frisk Mohammed Ali Khan en nyckelfigur.

Kan man också få önska sig att Ivo Pekalski får vara frisk i sin nya miljö?

GAIS
Ett steg till på inslagna vägen.

Det var bra det Gais gjorde 2013, jag har skrivit det förut men gör det gärna igen. Ett förlorande lag klippte banden med många spelare, startade om, och var aldrig nära att rasa igenom ännu en serien, tvärtom fanns länge en liten, liten dröm om allsvenskt kval. Med hjälp av en snäll – och hårt arbetande! – ordförande löstes de akuta ekonomiska problemen, och vad Gais nu ska göra är förstås att fortsätta satsa med tanke, alltså inte mer än vad plånboken tillåter. På så sätt var det ett bra tecken att Jesper Florén inte fick så mycket betalt som han ville.

Gais är ett lågbudgetlag som kan bli mer på sikt, om resultaten är okej 2014, och publiken strömmar till. Det är min önskan.

ÖIS
Överlevnad, och publikfester på Valhalla.

Fler spelare än jag trodde stannade kvar, och det borde betyda att Öis är ett topplag i division I 2014. Det i sin tur bör betyda att publiksiffrorna blir hyggliga, och på mysiga Valhalla kan 1500-1600 ge en riktigt skön stämning. Jag tror faktiskt just en sådan detalj som bra stämning, känslan av en ”gryta”, på hemmamatcherna kan ge väldigt goda effekter, såväl i en enskild match som på sikt eftersom det snackas och skrivs positivt.

Jag önskar att Öis får en bra start, och tänder ett hopp hos fansen.

***

En sak till bara. Ni vet hur jag suckar åt alla särskrivningar, jag får liksom inte ihop hur folk tänker när de skriver isär ord som – i mina ögon – självklart ska sitta ihop. På årets sista dag bjuder jag på en särskrivning så heltokig att även de som inte fattar mitt tjat nog ändå tar detta till sig och tänker: aha, så illa kan det gå om man skriver fel. Tipstack till SVT:s Björn Fagerlind, förresten.

***

Gott Nytt År på er, allihopa. Hoppas det blir mysigt, lugnt, häftigt eller vad ni vill i kväll. För min del kan det bli annat, eventuellt vakande hos någon som snart kan vara på väg att somna in för gott. Det är livet, det också.

Allt gott, alla!