Snacka med Leman

Det börjar kännas lite som 2007 för Blåvitt

Klockan 15.00 denna kylslagna söndag står Göteborg still.
Nå, kanske inte hela, kanske inte varje medborgare, men alla de som bekänner sig till läran proklamerad av IFK Göteborg i alla fall.
Kalmar–Blåvitt, och nästa steg ska tas – är det tänkt – i den häftiga tvekampen med Malmö.
Jag ska inte säga för mycket, men känslan börjar bli snarlik den under guldåret 2007, att IFK vägrar förlora på slutet av säsongen.
Det går liksom inte.
Man hittar sätt att vinna, eller i alla fall ta poäng, hela tiden.
Framåt femtiden i eftermiddag får vi se om jag yrar, om jag säger (skriver) för mycket, men känslan är sådan i alla fall.
Att IFK Göteborg inte förlorar i Kalmar.
Så får vi se hur långt det räcker.
***
Hjalmar Jonsson tränade tydligen ihop med Mattias Bjärsmyr i går, som Kjetil Waehler-ersättare, alltså. Det förvånade mig inte. Mikael Dyrestam är just tillbaka efter skada, det är inte fel att vilja ge honom lite spel i U21 först, eller i alla fall ett längre inhopp i A-laget, innan han få det tunga ansvaret att spela mittback i en guldstrid.
Å andra sidan kan man förstås invända: hur matchtränad är Hjalmar Jonsson då?
Någon sa mig i går att ”Dyre” ska vara ute i kylan på Kamratgården, detta på grund av att han inte skrivit på nytt kontrakt, men jag vet inte … det hade han väl inte när han spelade regelbundet före skadan heller?
Hur som helst, Kalmar har inte förlorat sedan Malmö hemma i augusti, det kan mycket väl vara så att Micke Stahre gillar Hjalmar Jonssons kraft när det handlar om att backa upp Mattias Bjärsmyr i kampen mot store David Elm.
Som vanligt mot Kalmar handlar det om att vara vaken och försvara sig mot en rätt fyndig offensiv – och ta vara på de möjligheter och öppningar som bjuds mot en defensiv som i alla fall förr varit rätt svajig. Men inte numera, bara 20 insläppta, bäst i allsvenskan. Vad gör Tobias Hysén & Co åt den siffran?
Låter som något IFK Göteborg modell hösten 2013 är rätt bra på, eller hur?
***
Sam Larsson gjorde sin bästa match på länge mot Gefle. Inget konstigt med att han ser ut att starta även mot Kalmar som säkert kommer försöka föra spelet – och då kan Sam vara med och svinga ett trollspö i omställningarna.
Man kan inte spara Pontus Farnerud i evighet, men behövs det kan han komma in efter paus.  Sedan kan han starta i hypersvåra bortamötet med Djurgården (om kroppen klarar konstgräset?), vila under landslagsuppehållet för att kunna gå all in i de tre sista allsvenska matcherna.
Deal, Pontus?
***
Förresten, om ni vill veta hur det går i allsvenskan 2013 kan ni klicka här.
Åtminstone är det bloggen forbannadfotboll.com:s sanning.
Fyndigt, som vanligt.