Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vem vågar stå upp för barns rätt att slippa religiös indoktrinering?

Visst är det underbart att vi tillåter indoktrinering av barn i Sverige?
Allt i religionsfrihetens namn.
Suck …
För inte så länge sedan var det en ortodox judisk familj i Göteborg som fick rätt att hemskola sina barn för att dessa riskerade att bli mobbade på grund av sin ganska, får man väl kalla det, oortodoxa klädsel.
Tjejer från patriarkala Mellanösternkulturer berövas titt som tätt möjlighet till gymnastik- och simundervisning för att – hemska tanke – det är pojkar närvarande.
Och nu, i det här fallet, är det alltså tre laestadianska flickor i Norrbotten som av Kammarrätten i Sundsvall fått rätt att ”slippa” dansundervisning.
Varför?
Varför tillåter vi detta?
Varför är det okej att indoktrinera barn?
Den givna lösningen är förstås denna:
Inga religiösa symboler (kippor, slöjor, med mera) på barn upp till 18 år, obligatorisk undervisning i alla de stora religionerna i skolan, inga möjligheter att ”slippa” skolaktiviteter på grund av religiösa skäl.
Alla barn i Sverige, oavsett härkomst, måste ha rätt att växa upp utan skygglappar, få möjligheten att utvecklas till egna individer.
Väl myndiga får de klä sig och tro på vad de vill.
Vilken politiker vågar slåss för barnen, de som inte har egen makt?
***
TILLAGT 10:31: Högsta förvaltningsdomstolen gjorde, efter det att tiden som ansökan gällde gått ut, en annan tolkning än Kammarrätten vad gäller de judiska barnen jag refererar till ovan. Tack till twittrande David S för besked. Men det förändrar inget i sak, tycker jag. Barnen borde inte ha påtvingats religiösa kläder och normer till att börja med.