Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Snacka med Leman

Jag var offside i helgen, kul att Öis inte var det…

Det var skönt att vara lite offside en helg.
Lördagen ägnades åt kocktjänst (köttfärspaj).
Söndagen åt övningskörning med snart 18-årige Jocke, (han fixade Korsvägen, låt vara att det var helg…) och allmänt softande.
Men – helt död har jag förstås inte varit.
Med ett halvt öga har jag följt det som hänt, och efter Gais och Häckens magplask var ju Öis starka insats borta mot ett så långt obesegrat Landskrona (4–2) en höjdpunkt.
Två saker:
1. Öis vann utan sin unge kapten och härförare: Jakob Lindström.
2. Öis hämtade sig från chocken att 3–0 blev 3–2, höll skallarna någorlunda kalla (förstår att man sattes under rejäl press)  och avgjorde med ett 4–2-mål.
Nej, jag såg inte matchen, men vissa slutsatser vågar jag dra ändå. Som att Öis nu har två raka segrar och tycks ha fattat att man är i superettan, vad som krävs, och att man måste ta för sig ordentligt.
Rätt folk gjorde mål också, två av Emil Karlsson, ett av Oskar Wallén, och så fick nestorn i laget, David Leinar, trycka dit en boll.
Viktigt.
Fortfarande ska Öis ha ett enda mål, att konsolidera sin plats i svensk elitfotboll, alltså säkra nytt kontrakt i superettan.
Två bra matcher i rad är ett steg på att uppfylla det målet.
Och det ger viktigt självförtroende inför cupsemin mot Djurgården, ett lag i total avsaknad av den varan.
***
Häckens 2–4 borta mot Norrköping i fredags var allt annat än vasst.
Ni som läste vad jag skrev före matchen vet att jag inte är förvånad.
Moestafa El Kabir hittar målet, det är jättebra, men i övrigt är fortfarande min känsla att Häcken uppvisar något slags kollektiv osäkerhet, det finns ingen bolltrygghet (tänk att skriva det om just Häcken!), och det finns framför allt ingen vilja till kamp.
Oscar Lewicki har saknats enormt.
Förhoppningsvis spelar han från start nästa gång. Oscar behövs, som det kitt som binder ihop lagdelarna, men också med sin vilja och sin fighting spirit.
Sedan hade jag mycket hellre sett Jonas Bjurström än Dominic Chatto, men Jonas är som så ofta skadad. Trist.
Viktigt att Häcken snabbt hittar ett spel värt namnet.
Inte för att haka på toppen, utan för att undvika att dras in i bottenstriden.
Självförtroende är färskvara, och vad Häcken gjorde i fjol spelar ingen roll nu.
***
Gais gjorde en slät figur mot Östersund (1–3), förstod jag, och några saker förstod jag inte.
## Om inte Hampus Andersson var krasslig eller småskadad, vad tänkte du på när du bänkade honom, Thomas Askebrand?!
Hampus driver upp tempot, är rörlig, har en jättefin inläggsfot vilket ger målchanser på ett förhållandevis enkelt sätt, viktigt för ett lag som börjat om och just behöver spela enkelt för att hitta rätt.
Just när Andreas Drugge och Adam Eriksson gjort sin bästa match ihop, vad skulle Jeffrey Aubynn in och stampa på bollen för då? Märkligt.
## Gais var bra mot Degerfors, bra mot Ängelholm, och jag trodde verkligen laget hade något på gång.
Skumt att prestationen nu blev sämre.
Utan att ha sett matchen undrar jag om inte min första punkt har med saken att göra.
Till sist: man kastar inte in saker från läktaren, punkt! Det blir bara löjligt när man försöker försvara det. Kanske skulle Gais haft en straff, kanske inte (jag blir osäker när jag läser om bollar som träffar händer), men man KASTAR INTE IN SAKER PÅ PLAN!
Det kommer kosta Gais pengar.
Jag hoppas TV-bilderna pekar ut de skyldiga, och att det inte är för kränkande mot de stackarna att de krävs på ersättning.
TILLAGT MÅNDAG: Bra klargöranden av ”Frallan” på gais.nu. Jag vill också klargöra: den passion som Gais supportrar visar är fantastisk – och grymt viktig för föreningen. Men det förstör så mycket när några få kastar in saker. Därav resonemanget ovan.
***
Några reflektioner i övrigt:
## Man förstår vilken misskött klubb Djurgården är och varit när en kille som Kennedy Igoboananike suttit i en blårandig frysbox.
Inte bara för Kennedys briljanta bicycleta för AIK mot Halmstad, jag har alltid gillat Kennedy och sett stora kvalitéer hos honom.
Men, ärligt: ni såg cykelsparken, va?
Jösses, vilket praktmål!
## Alltid när jag ser David Elm förundras jag att han inte får mer speltid i Elfsborg. Smart, bra med fötterna, uppspelspunkt, målfarlig, spelskicklig.
Utmärkt inhopp mot Öster, och finfint assist till Mo Banguras första Elfsborgsmål.
## År 2013 får inte domarna använda C Mores TV-bilder ens för att se om en boll varit över mållinjen. År 2013 är domarna de som vet minst. Det är patetiskt.
## Lite roligt att Halmstad tydligen blev blåst på en straff mot AIK. Eller…inte roligt att det hände, men att det inte blev fullt så mycket ståhej som när AIK fick ett mål bortdömt mot Malmö.
Jag vet, många fler bryr som AIK än Halmstad, helt med på det, men lite intressant är det ändå.