Skivbolagsbloggen

första inlägget

OK, har man haft fantasi nog att komma upp med namnet ”skivbolagsbloggen” så känns rubriken ”första inlägget” rätt passande. Förhoppningsvis blir det bättre vartefter.
Här kommer jag att skriva om arbetet som A&R på Universal Music. Titeln A&R betyder bokstavligen ”artist & repertoire” och mer bildligt talangscout, projektledare och artistansvarig.
Min kollega Calle Rydberg kom upp med idén att köra en blogg, och här är man.

Hursom, veckan, liksom bloggen, började med marknadsmöte – en utmärkt start på veckan om man är lagd åt att uppskatta marknadsmöten. Ägnade annars förmiddagen mest åt att vänta på en mix från Henrik Edenhed. Denna tekniker-guru har arbetat med allt från Jordin Sparks, Laleh, Lady Sovereign och Lambretta och är producent på debutalbumet med Dead By April som vi signade i höstas. Som det ofta blir när låtar, som man arbetat med länge på sin egen kant, nu ska färdigställas blir det mycket nerver och diskussion – denna mix var inget undantag. Helgens hetlevrade debatter resulterade i att Henrik klev upp och gjorde de sista ändringarna vid sex på morgon imorse. Men jävlar vad det var värt det. När den första mastrade filen dök upp efter lunch var det – för att citera tidigare idoljuryn – ett sant halleluja moment.
www.myspace.com/dbaswe

Strax innan tre kutade jag bort till radiohuset (vi har kontoret lägligt placerat ett kvarter därifrån) där jag och Kalle Bäccman på Flora & Fauna satt med i en diskussion om framtiden för musikbranschen. Henrik Thorhammar drog långa paraleller till bögporrbranschen som förebild för hur man bör arbeta digitalt, och de teorierna känns, tja, fullödiga. Den största insikten från radion är att man inte låter som man tror att man låter, vilket är en vyvidgande insikt på många sätt. Kanske inte på de sätt man skulle önska spontant, men ändock.

Efter ett kort möte på kontoret efter sändningen mötte jag upp Emil på Live Nation (bokare och en man med synnerligen god smak såväl till det musikaliska som klädesmässiga – till skillnad från mig själv. på båda punkter.) Vi tog oss bort till ett showcase på Hotell Malmen med bandet Francis. Patrik på Lights Out hade ordnat spelningen, som även besöktes av Mattias Wachtmeister på Warner och ett par förläggare. Kanske inte riktigt min kopp té men de har en fantastisk sångerska och jag kan mycket väl se ett fullsatt teaterladan dansa i Hultsfred i sommar till bandet. Imorgon ska jag bli helt high-tec och bli lite mer teknik-noob, så då dyker en bild från evenemanget upp här. Under tiden – kolla in deras myspace; www.myspace.com/francisishere

Till sist – avdelningen bortglömda klassiker; om ni missade brittiska bandet Headswim har ni, eh, missat de. Kolla in skivan Despite Yourself som kom för några år sedan. Grymt bra låtar. Grymt bra band.