Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Henrik Sjöberg

Söderström är ingen guldmålvakt ännu

Sveriges äventyr i Toronto är ”över”.
Bronsmatchen imorrn känns väldigt iskall just nu och visst känns det lite surt att sitta här på pressläktaren i Air Canada Centre och konstatera att Sverige var en enda match ifrån en makalös fest i finalen mot Kanada i morgon.
Det var mycket som inte fungerade mot Ryssland. Sveriges offensiva vapen som varit så hänsynslösa i powerplay bland annat syntes inte till så mycket i den här matchen. Ryssland stora och skickliga backar höll svenskarna på utsidan och gjorde det lätt för sin målvakt.
Nylander, Kempe, Holmström, Lindblom, Wallmark. De fick kriga men det hände inte mycket den här kvällen.
Juniorkronorna gjorde sin sämsta match när det gällde som allra mest och jag måste säga att jag är lite förvånad faktiskt. Visst, Ryssland visade i kvarten mot USA vilken kapacitet det finns men jag trodde aldrig att Sverige skulle förlora på det här sättet.
En annan grej jag ställer mig frågande till är hur Rikard Grönborg coachar sina forwards. Trots att Ryssland åt upp Sverige i byte efter byte så gjorde han inte särskilt mycket och jag hade i alla fall gärna sett han matcha sina bästa spelare ännu hårdare. Det är ändå en semifinal i JVM vi pratar om.
Sen är målvaktssidan en helt avgörande detalj. Jag har varit tveksam till Linus Söderström under hela turneringen eftersom han aldrig riktigt testats. Han har inte vunnit något match åt sitt lag under turneringen, kanske mest för att han inte behövt göra det. Sverige har hjälpt honom väldigt väl men för att vinna ett stort mästerskap behöver man ha en målvakt som kliver fram och räddar sitt lag åtminstone en gång på vägen fram mot en final.
Det hade behövts mot Ryssland. Och Söderström var okej. Men inte mer.
Sen var inte förutsättningarna optimala för honom. När turneringen startade hade Söderström inte spelat en match på nästan 14 dagar och Samuel Ward tvingades stå i båda träningsmatcherna efter att Jonas Johansson, den tilltänkte förstemålvakten, skadat sig och fått åka hem.
Söderström har dessutom bara fyra matcher i allsvenskan med Södertälje på sin meritlista när det gäller seniorhockey. Det är ganska stor skillnad på honom och toppmålvakterna i turneringen eftersom Söderström mest hållit till i J20 Superelit med Djurgården.
Sveriges målvaktssituation var inte optimal inför turneringen och Söderström lyckades tyvärr aldrig komma upp i den nivån som krävs för att vinna ett JVM-guld.
Men jag vill inte enbart vara negativ. Som sagt så var Söderström tvåa eller trea inför turneringen och han är född 1996 vilket innebär att han kan spela även nästa år i Helsingfors.
Det han fått vara mer om här nu under senaste veckorna kommer vara en stor fördel för honom nästa säsong.
Då kanske Söderström är en guldmålvakt?