Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Henrik Sjöberg

Scoutrapport över Leksands nya powerplayvapen

Leksand spelar mot Färjestad i sin hemmaborg i kväll och tidigare i veckan var jag på plats på två av lagets ispass för att titta närmare på några av de spännande finländarna som Tommy Salo värvat under säsongen.

Powerplay är altid kul – och här får ni en ganska bra bild av hur Andreas Appelgren vill formera sitt lag i numerära överlägen. Just denna träning var en ren powerplay-träning där man valade att kasta in juniorlaget som försvarare för att enklare hitta rätt nu inför kvällen premiär.

Så här ser Leksands två uppställningar ut.

PP-UPPSTÄLLNING 1

ett

Foto: Henrik Hansson

Kevin Kapstad – point på blå

Eric Himelfarb – till höger

Johan Ryno – till vänster

Toni Käkhönen – högt i slottet

Toni Sallinen – Lågt i slottet, avlaster vid sidan av kassen.

Kommentar: Lite förvånande kanske att coach Appelgren väljer att sära på sin förstakedja med Ryno, Himelfarb och Savinainen. Men det finns förstås en vettig förklaring där.

Appelgren: ”Vi har haft bra PP under försäsongen och legat på 35-40 procent och då känner vi inte för att ändra något där direkt. Savinainen har också bara varit här en vecka och nu sprider vi ut spetsen lite och får samtidigt ett vapen eftersom vi kan kasta ihop dom under matcherna om det känner att det behövs. På så sätt blir vi lite mer svårlästa också”PP-UPPSTÄLLNING 2

två

Foto: Henrik Hansson

Brian Connolly – point på blå

Jack Connolly – till vänster

Veli-Matti Savinainen – till höger

Fabian Brunnström – högt i slottet

Jens Bergenström – lågt i slottet, avlastare vid sidan av kassen.

Kommentar: Savinainen har ruskiga kvalitéer och här får han förstås en stor roll som speluppbyggare. Den dubbla VM-spelaren ger förstås spets i den här ”andrauppställningen” och det är som jag ser det ett stort plus för Leksand nu när man värvat en hel del spetskillar.

Appelgren: ”Just nu ser det ut såhär och i fem mot tre kommer Savinainen, Ryno och Himelfarb att spela ihop och på träningen nu såg det riktigt, riktigt bra ut. Jag är inte orolig för våra uppställningar i numerära överlägen. Det ska bli spännande att se nu på matcherna också.

•••

Ja, det här är väl inte ett sett för mig att försöka ge Färjestad några fördelar inför matchen ikväll. Men jag anser mig själv vara en hockeynörd som älskar powerplay och genomtänkta tekningsvarianter. Några av mina favoriter inom hockeyn är just rollspelare som är duktiga på att vinna tek och på så sätt vara nyttiga för sitt lag.

Joakim Eriksson i DIF som ett bra exempel.

Om några timmar vet vi om måndags powerplay-träning för Leksand ger resultat redan i hemmapremiären.