Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Henrik Sjöberg

Fel att stänga av Bertilsson en månad

Först och främst. Det är väldigt skönt att Jonas Berglund klarade sig så pass bra som han gjorde efter tacklingen från Simon Bertilsson.

De flesta är överens om att Bertilsson ska stängas av under en lång tid men jag är inte så säker på den saken.

Tacklingen i sig är en bra tackling. Bertilsson kommer inte in med armbågen eller gör något fult på så sätt och han är dessutom en väldigt bra tacklare så det var ”otur” att det var just Bertilsson som kom i den situationen.

Sen kan man förstås diskutera om han måste satsa så pass hårt som han gör i den situationen och där kan jag förstå att man pratar om respekt för varandra på isen.

Jag skulle köpa att Bertilsson blir avstängd men antalet matcher är svårt att bedöma. Men att stänga av honom i en månad tycker jag är överdrivet. Bertilsson går inte in i situationen för att skada honom som det kan vara i många andra situationer och där anser jag att man måste se skillnaden.

Jonas Berglund uttalar sig på klubbens hemsida och säger att han själv ville ställa sig upp men fick order om att ligga kvar på isen.

”Bulan” Berglund, Jonas Rönnqvist och Johan Harju är tre tunga Luleånamn som alla sa efter matchen att de inte trodde Bertilsson var ute efter att skada Berglund och det bevisar på något sätt att han inte borde stängas av i en månad. Hade smällen varit så ful så hade Luleås spelare och ledare varit helt vansinniga. Så var det inte i går.

Det där med respekt för varandra på isen, där tror jag det finns en bra lösning. Inför femminutersregeln och tillåt att man får fightas även i Sverige så får spelarna stå för vad man gör på isen. Då är det inte lika kul att göra något fult när man vet om att man kommer få stå till svars för det.

Sen kanske man inte ska få slåss flera gånger i samma match och göra en show av det.

Ett slagsmål – fem minuter.

Två slagsmål – matchstraff.

Sen måste det förstås göras bedömningar efter hur slagsmålen ser ut. Spårar det ur fullständigt så ska man förstås kunna få matchstraff även vid första tillfället.

Den lösningen tror jag på.

När det gäller Bertilsson... blir han avstängd kan jag som sagt köpa det. Men inte för många matcher. Det är tackligen inte värd.

En annan sak också. Det måste kännas surt för Bertilsson nu att stängas av för den här tackligen samtidigt som Andreas Jämtin klarade sig från en avstängning – och utvisning när han crosscheckade just Bertilsson i ansiktet tidigare den här säsongen.