Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Schulman - Expressen

I brist på folkvett – gödsel

Sverigebilden får sig ännu en rejäl smäll på onsdagsmorgonen när Lunds kommun går ut och berättar att de nu häller hönsgödsel i parkerna för att hålla borta Valborgsfirare. Tanken är att det ska lukta så illa att ungarna inte ens kommer vilja sätta sig. Och nu rapporterar världen åter om Sverige, nu som ett land som vilar på principen om folkvett, och i brist på folkvett – gödsel.

”Att på valborg sitta i en park som stinker av hönsgödsel är ingen behaglig upplevelse”, kommenterar någon från kommunen knipslugt beslutet. Det här är inte allt. Om det nu finns ungdomar som struntar i att de sitter i stank så kommer kommunen dessutom skicka in lövblåsare till parken. Det kommer bli ett jävla hallå, så fort nåt gäng ramlar in och sätter sig så kommer lövblåsarna rännande.

Jag undrar om det här verkligen är nödvändigt. Jag ser på Valborgsvädret i Lund. Så här ser det ut:

Ungdomarna kommer väl sätta sig hemma hos varandra, det kommer supas i studentkorridorerna och i de små lägenheterna, och är det inte när många människor samlas inomhus som den här smittan verkligen kan spridas? Knipsluge kommun-killen kanske måste åka runt och skicka in lövblåsarna i hemmen, se till att gödsel dumpas i brevinkasten? Nej jag vet! Skicka in Damberg! Han står där och ringer på dörrar och är utomordentligt BESVIKEN och FÖRBANNAD, men han säger numera ingenting, visar sin vrede genom obehaglig tystnad, biter ihop så hårt att tänderna plötsligt går i kras, en efter en trasas de sönder, flisor flyger i luften, det är Dambergs lilla konst, det är så han visar att han menar allvar, ”Titta”, säger han. ”Av mina tänder finns bara flagor och spån kvar.” Och han grinar och visar sig i all sin tandlöshet, och ungdomarna går med sina häxor till vasken, häller ut dem, går till sängs, lugnet lägger sig över Lund.