Alex Schulman - Expressen

Ett intellektuellt haveri

Det var röjig stämning i forskar-Sverige igår. 22 forskare gick hårt ut i en debatt i DN och anklagade Folkhälsomyndigheten för att ha misslyckats med – i stort sett allt. De presenterade sina data och visade att i den takt som Folkhälsomyndigheten tillåter svenskar att dö just nu så kommer Sverige kommer att få samma antal döda som Italien. Och själv läste jag artikeln med en klump i magen, som alltid när människor som vet mer än jag ger dystra konturer till den ovissa framtiden.

Jag hade inte behövt oroa mig. Det stod snart klart att hela texten vilade på felaktiga siffror. De 22 forskarna hade gjort fel, helt enkelt. Stora delar av den övriga forskar-eliten i Sverige påpekade detta, och Folkhälsomyndigheten påpekade detta, och det hade kunnat sluta där. En generad rättelse, 22 forskare ber om ursäkt, pinsamheten rinner långsamt ut i glömska.

Istället är det väl egentligen nu det verkligen började. Under dagen skickade de 22 forskarna in ett förtydligande till sin egen text:

I klartext menar de alltså: visst, vi hade fel, men det har ingen betydelse. Eller för att använda sig av en välkänd fras från foliehatt-världen: Det spelar ingen roll att det inte är sant, det är ändå för jävligt.

Är det ändå inte unikt att 22 akademiker, högt utbildade med professorstitlar och höga ämbeten, formulerar sig så slappt inför det som hela forskarvärlden bygger sin verksamhet på – data. Är det inte ganska enormt, det vi just varit med om: att 22 forskare bygger en hel text på siffror, som visar sig felaktiga och sen säger att siffrorna inte spelar någon roll.

Detta är ju en intellektuell härdsmälta. Den enda trösten inför detta akademiska haveri är väl insikten att just de här 22 forskarna inte är inne och rattar landet just nu.