Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Schulman - Expressen

De fyra sekunderna

Såg denna tweet av Jerka Johansson och kan känna igen den där känslan generellt, jag har haft den ett par gånger i samband med att människor i familjen dött – hela ens existens är sorg, men precis när man vaknar så får man uppleva fyra sekunders frist, det är tomt och lätt och man kan andas, i några sekunder, innan insikterna om sakernas tillstånd ramlar över en.

Men de här dagarna känner jag inte att jag hamnar i något sådant tillstånd. Jag slår upp ögonen och är omedelbart i mardrömmen. När jag vaknar är jag som han pojken i Sagan om ringen precis när han trär på sig ringen, på en gång hör jag förvrängda vrål, jämmer, och känslan av att någon försöker suga ut min hjärna, tömma mig på min existens.

Så går jag upp, gör kaffe, kontrollerar nattens händelser; hur många har dött i USA. Morgonens siffra: över 1000 senaste dygnet. Och mardrömmen växer.