Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Alex Schulman - Expressen

Jag såg en bild på en grupp demonstranter i USA, som kräver att släppas fria från karantänen. De har fått nog, de vill tillbaka till jobbet! Jag är fascinerad av bilden, jag hare haft den på skrivbordet ett tag och det händer att jag dröjer mig kvar i den. Det är ju The walking dead, fast på riktigt. De gapande munnarna, de vilda grinen, det där bara delvis mänskliga.
Man skulle kunna påstå att bilden inte är representativ, att det också finns en stor mängd kloka demonstranter, vettigt folk som helt enkelt gillar idén om människans frihet. Det finns det säkert, men jag har inte sett dem –  nu kablas det dagligen ut bilder på upproret från amerikanska nyhetstjänster och överallt ser de ut i princip så här. Och det som gör detta nästan existentiellt är alltså att de där människorna på bilden och vi här i Sverige står på samma sida i karantänfrågan.
De står med plakat om ”the swedish way”.
Sverige är förebilden.
Vi är dem, fast andra sidan av myntet.
Aldrig förr har väl svensk socialdemokrati och amerikansk extremhöger varit så nära varandra i en fråga.