Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Scenbloggen

Födelsedags-kalas!

bulletins_linnegalaevent2

SU-EN Butoh Company fyller 20 år vilket firas idag i Haglunds skola strax utanför Uppsala. Det är en gammal folkskola som upprustats fint och som rymmer både köksträdgård och höns, nödvändiga ingredienser i den svensa buto-drottningens  arbetsmaterial.

Att en svensk dansare, Susanna Åkerlund, efter studier i Japan, har kunnat etablera sig som en buto-konstnär i Sverige är väl något av ett under eller i alla fall ett unikt exempel på att det går att vara egensinnig och udda i svenskt kulturliv. Lätt är det inte, och till sin hjälp har, förstås, SU-EN haft ett allmänt och internationellt intresse för buton, dess stränga bildmässighet glider perfekt in i vår tids visuellt orienterade scenkonst. Identitets- och genusfrågor har buton aldrig formulerat sig kring, de är nämligen inbakade i denna stillsamma reflexion över kropp, kön, människa och all världens konstuttryck.

Det är bara att säga GRATTIS till SU-En på 20-årsdagen, till deltagarna i årets buto-kurs som avslutas idag och till Uppsala som, med tiden, slutat SU-EN till sin famn.