Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Scenbloggen

Nicolas Le Riche ny balettchef i Stockholm

leriche-danse

 

Efter en utdragen process har nu till slut en ny balettchef utsetts för Kungliga Teatern i Stockholm, Stockholmsoperan kallad. Nicolas le Riche pensionerades från Parisoperan 2014 och uppbar då den finaste titeln vid detta operahus: étoile, det vill säga stjärna.

Han har gått den långa vägen och började vid Parisoperans elevskola när han var tio år. Han är en både klassisk ”danseur noble” som har dansat prinsroller med finess, men han har också engagerat dansat samtida dans. På bilden ses han i Birgit Cullbergs Fröken Julie som Jean, och han har dansat i Mats Eks Gisell och också i Eks Appartements.

Avgående Johannes Öhman har satsat på att Stockholmsoperan ska kunna dansa samtida dans lika väl som det klassiska arvet och nu drar han vidare till Berlin. Nicolas Le Riche har de senaste åren lett verksamheten för dans vid Théâtre des Champs-Elysées, Rolf de Marées gamla stridsmarker, idag närmast ett teaterhus för gästspelsverksamhet med musik, dans och teater. Senast ett verk av Mats Ek gästade Paris, var det just vid denna teater och med en tysk uppsättning av hans Hon var svart.

Spännande är kanske inte ordet för Nicolas Le Riche som ny chef. Han är oprövad för att leda en verksamhet av denna typ, men alltigenom kunnig och insatt i dansens alla krav på utveckling och uppdatering. Det finns inget operahus (med en balettkår) i världen som inte försöker navigera sig fram genom svåra vatten av krav på klassicism, populäritet och utvecklingspotential.

Som dansare har han uttryckt stor känslighet och virtuositet, dramatisk skicklighet och fin förmåga att skapa sitt rum också i samtidsdansen. Det är bara att hoppas att hans elegans och kunnande landar graciöst i bistert kalla Stockholm.